• Οικονομία

  Γεωργαντάς: Τα αποθέματα ηλιελαίου στην Ελλάδα επαρκούν για 5 μήνες

  • NewsRoom
  O Γιώργος Γεωργαντάς

  Γιώργος Γεωργαντάς


  Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της καταγραφής των αποθεμάτων σε βασικές πρώτες ύλες και δημητριακά, στην οποία προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να υπάρχει μια ακριβής εικόνα των επιπτώσεων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, τα απολογιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν «με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο» ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια, αγροτικής παραγωγής, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας.

  Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, τα αποθέματα της χώρας σε ηλιέλαιο είναι 24,7 εκατ. λίτρα και επαρκούν για πέντε μήνες και σε σογιέλαιο είναι 20,6 εκατ. λίτρα και επαρκούν για εννέα μήνες, ακόμα κι αν δεν γίνει καμία εισαγωγή.

  Ακυρώνεται κάθε συζήτηση για έλλειψη επάρκειας σε ποσότητες αγαθών και αποδομείται πλήρως το αφήγημα περί επισιτιστικής κρίσης. Η αγορά, λόγω της πλήρους επάρκειας αγαθών, εμφανίζει προοπτική σταθεροποίησης και οι μηχανισμοί αυτορρύθμισης λειτουργούν.

  «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει τον Έλληνα αγρότη και συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της παραγωγής.

  Ταυτόχρονα παρακολουθεί τις εξελίξεις συλλέγοντας τα νέα δεδομένα με την υποχρεωτική, ανά πενθήμερο ανανέωση της καταγραφής των αποθεμάτων. Σημειώνεται δε, ότι από κοινού με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, θα υπάρξουν εκ νέου νομοθετικές παρεμβάσεις και παράλληλα οι έλεγχοι θα συνεχιστούν οργανωμένα και εξαντλητικά.

  Η μάχη κατά της αισχροκέρδειας είναι διαρκής και θα κλιμακωθεί.

  Στόχος μας είναι η προστασία παραγωγών και καταναλωτών, δηλαδή του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.

  Διαβάστε επίσης:

  Το colpo grosso των σούπερ μάρκετ με το ηλιέλαιο

  Τα ηλιοτρόπια της Ουκρανίας δεν ανθίζουν πια

  H αναταραχή με το ηλιέλαιο φέρνει αυξήσεις και στο ελαιόλαδο  ΣΧΟΛΙΑ