• Οικονομία

    Γαλλία: Σε χαμηλό 14 μηνών ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, στο 5,3%

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν


    Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνει πρόοδο στη μάχη της να αμβλύνει τις πιέσεις στις τιμές, με αυξήσεις των επιτοκίων.

    Ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούνιο από 6% τον Μάιο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Insee.

    Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο αύξηση 5,4%.

    French Inflation Slows to a 14-Month Low
    Ο γαλλικός πληθωρισμός επιβραδύνεται σε χαμηλό 14 μηνών

    Η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία παρουσίασαν επιβράδυνση του πληθωρισμού αυτόν τον μήνα, ενώ η Ισπανία κατάφερε να τον περιορίσει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

    Ωστόσο, η ΕΚΤ πρέπει να υπολογίσει τα μικτά μηνύματα που λαμβάνει. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκε αυτόν τον μήνα και τα μέτρα της ευρωζώνης για τον υποκείμενο πληθωρισμό, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών, αναμένεται να αυξηθούν.

    «Έχουμε εξαρτήσει τις μελλοντικές πολιτικές μας αποφάσεις, πρώτον, από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, δεύτερον, από τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και τρίτον, από τη δύναμη της μετάδοσης της πολιτικής», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Πορτογαλία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Αν αποκλείσουμε μια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο».

    Ο συνάδελφός της, αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος, περιέγραψε μια τέτοια απόφαση ως «τετελεσμένο γεγονός», αλλά είπε ότι η προοπτική περαιτέρω αύξησης επιτοκίων στην επόμενη συνάντηση τον Σεπτέμβριο παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα μεταξύ των αξιωματούχων.

    Στα προκαταρκτικά της στοιχεία για τον πληθωρισμό, η Γαλλία δεν αναφέρει τα λεγόμενα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια.

    Η δημοσίευση του Insee έδειξε ότι οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,9%, σημειώνοντας επιβράδυνση για δεύτερο μήνα. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των μεταποιημένων προϊόντων επιταχύνθηκε στο 4,3%.

    Το αυξανόμενο κόστος ζωής στη Γαλλία βλάπτει ήδη τους καταναλωτές και η οικονομία πρόκειται να σημειώσει μόνο αδύναμη ανάπτυξη φέτος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Επιμένει η Λαγκάρντ: Δεν προβλέπεται σύντομα το τέλος στην αύξηση επιτοκίων

    Ισπανία: Η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής παρατείνεται για 6 μήνες

    Τζερόμ Πάουελ: Ενδεχομένως να χρειαστούν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος

     



    ΣΧΟΛΙΑ