ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο 2,2% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία τον Απρίλιο από 1,7% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 2% και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2024, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ιδιαίτερα του πετρελαίου, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ο εναρμονισμένος με τη ΕΕ πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης στο 2,5%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2024 τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
Παράλληλα, οι τιμές Ενέργειας εκτινάχθηκαν κατά 14,2% (από 7,4% τον Μάρτιο), ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες αυξήθηκε στο 1,9% από 1,7%.
Αντιθέτως, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιβραδύνθηκε στο 1,3% από 1,8%, ενώ οι τιμές στα βιομηχανικά προϊόντα συνέχισαν να υποχωρούν.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η γαλλική οικονομία παρουσιάζει στασιμότητα στο α’ τρίμηνο του έτους και αυτό δεν είναι καλό σημάδι, ακόμη και αν οι συνθήκες τον Μάρτιο αποδυναμώθηκαν από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν να έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο τον Απρίλιο και αυτό θα αφήσει μια μεγαλύτερη αγορά στην οικονομία στο β’ τρίμηνο.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά και οι διαταραχές στις τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό σίγουρα απειλεί με μια πιθανή τεχνική ύφεση για φέτος.
Κάθε μέρα που ο πόλεμος συνεχίζεται, ο αντίκτυπος στην οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά και να δημιουργεί προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι αμετάβλητα αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια στη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς συνεχίζει να αξιολογεί τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν και του πληθωρισμού στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Παρά τη ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους, η οποία ωθεί τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σημαντικά πάνω από τον στόχο, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2025.
Διαβάστε επίσης:
Air France-KLM: Ισχυρό άλμα $2,4 δισ. στο κόστος καυσίμων λόγω Μέσης Ανατολής
Αντρέα Ανιέλι: Επιστροφή με fund 100 εκατ. ευρώ και αιχμή την τεχνολογία στον αθλητισμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρίστος Δήμας: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ η αξιοποίηση πόρων σε έργα για το 2026
- Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand): Από την Πάτρα των παιδικών του χρόνων στην Ιταλία της έμπνευσης και στις αναπλάσεις του σήμερα
- Πεζεσκιάν: Οποιαδήποτε απόπειρα ναυτικού αποκλεισμού προορίζεται να αποτύχει
- Ισχυρή άνοδος 4,6% στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο – «Κινητήρια δύναμη» τρόφιμα και οικιακός εξοπλισμός
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.