• Οικονομία

    Γ. Ζαββός στο mononews: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα κράτη. Χρειάζεται τεράστια δημοσιονομική και νομισματική παρέμβαση»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σταίκούρας Ζαββός

    Χ. Σταϊκούρας – Γ. Ζαββός


    «Είναι πόλεμος. Θα ματώσουμε όλοι… Είναι η  μεγαλύτερη κρίση που βιώνουν τα κράτη… Η διαπίστωση Ντράγκι είναι στη σωστή κατεύθυνση, η κινητοποίηση του δημόσιου τομέα είναι απαραίτητη».

    Αυτό αναφέρουν τραπεζίτες στο mononews.gr, σχολιάζοντας του άρθρο του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

    Την ίδια ώρα, τράπεζες, υπουργείο Οικονομικών και κεντρική τράπεζα βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, με μία τηλεδιάσκεψη να είναι προγραμματισμένη εντός της ημέρας, ενώ θα υπάρξει συνέχεια και αύριο.

    Οπως λένε οι ίδιοι οι τραπεζίτες:

    – Πρώτη γραμμή άμυνας είναι η πλήρης δημοσιονομική υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων για να διασωθούν θέσεις εργασίας.

    – Στη δεύτερη γραμμή άμυνας βρίσκονται οι τράπεζες, καθώς είναι μέρος της λύσης, διότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο με  κρατικές εγγυήσεις όσο και με κεφάλαια που θα αντλήσουν από ΕΚΤ.

    – Και στην τρίτη γραμμή άμυνας, αν χρειαστεί, είναι η ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση των κανόνων που αφορούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας των τραπεζών.

    Μάλιστα, όπως λένε, τώρα είναι η ώρα των κρατών να κάνουν ό,τι χρειαστεί, να προσφέρουν άπλετη βοήθεια προς την οικονομία.

    Όπως αναφέρει τραπεζίτης: «Θα ματώσουμε όλοι. Τα πράγματα είναι δύσκολα… Οι ΗΠΑ με  ρεαλισμό και σαφήνεια χαλάρωσαν τους κανόνες και στηρίζουν την οικονομία».

    Στην Ευρωζώνη είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η συνοχή της, λέει τραπεζικό στέλεχος, και συμπληρώνει: «Η συζήτηση πλέον δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ κάνει αυτό που πρέπει. Η συζήτηση αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Οπότε πρέπει όλοι να συμφωνήσουν. Τα μέτρα στήριξης αφορούν κράτη όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που αποτελούν σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της Ευρωζώνης».

    «Χρειάζεται τεράστια δημοσιονομική και νομισματική παρέμβαση», λέει στο mononews.gr ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός, και σημειώνει πως η  ΕΚΤ μπορεί να κόψει χρήμα, όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα κράτη….

    «Είναι η ύστατη στιγμή της Ευρωζώνης να  δείξει τη συνοχή της», λέει ο κ. Ζαββός και συνεχίζει: «Το σύμφωνο σταθερότητας είναι σε διακοπές. Και απαιτείται μία κολοσσιαία αναμόρφωση των κανόνων –δημοσιονομικών, εποπτικών, νομισματικών-, είναι απαραίτητη η αναδιαμόρφωση των κανόνων. Για να επιβιώσουν όλα τα κράτη…».



    ΣΧΟΛΙΑ