• Οικονομία

    Φρένο στα υπερκέρδη των τραπεζών προσπαθεί να βάλει η ΕΚΤ

    • Bloomberg
    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Σε αναζήτηση τρόπων ώστε να εμποδίσει τις τράπεζες να αποκτήσουν επιπλέον κέρδη κατά τη διάρκεια αύξησης των επιτοκίων, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

    Αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι η αύξηση των επιτοκίων καθώς και τα προγράμματα δανεισμού, τα οποία θα «τρέχουν» παράλληλα, με στόχο να προστατεύσει η ΕΚΤ την ευρωζώνη από τον κατακερματισμό, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε υπερκέρδη τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Η απόκτηση κερδών για τις τράπεζες από τους φορολογούμενους παράλληλα με την αύξηση του κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα ήταν «πολιτικά απαράδεκτη», σχολιάζουν οι FT.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σχεδιάζει να συζητήσει τρόπους για να περιορίσει το περιθώριο κέρδους από τις τράπεζες, το οποίο είναι πιθανό να επιστρέφει στην κεντρική τράπεζα, ανέφεραν πηγές της βρετανικής εφημερίδας.

    Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, η ΕΚΤ παρείχε 2,2 τρις. ευρώ επιδοτούμενα δάνεια στις τράπεζες για να αποφύγει μια πιστωτική κρίση.

    Ο προγραμματισμός της ΕΚΤ

    Στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής εντός του Ιουλίου,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%,  αν και ήδη έχουν εκφραστεί απόψεις από ευρωπαίους τραπεζίτες για πιο επιθετικές κινήσεις.

    Παράλληλα, με τις ευέλικτες αγορές ομολόγων, η ΕΚΤ στοχεύει στο να αγοράσει ομόλογα από τις χώρες του Νότου, με τη λήξη ομολόγων άλλων χωρών, ώστε να αμβλυνθούν οι πιέσεις στις χώρες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

    Στα σχέδιά της, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία παρουσίασής του ή εφαρμογής του είναι κι ένα νέο εργαλείο που θα αντικαταστήσει τα προγράμματα αγοράς ομολόγων.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζιτών ότι το εργαλείο που σχεδιάζουν είναι «προληπτικό» και ότι δεν βλέπουν πραγματικό κίνδυνο κατακερματισμού στην Ευρώπη, οι επενδυτές έχουν εκφράσει ισχυρές αμφιβολίες ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα προκύψουν με το κόστος δανεισμού τους.

    Την ίδια ώρα, οι πιέσεις για νέες αυξήσεις, έχουν αρχίσει να γίνονται έντονες, στη σκιά και του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη.

     Την περασμένη εβδομάδα ο Robert Holzmann, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβρη σε επίπεδα 0,25% και 0,50%.

    Διαβάστε επίσης:

    BNP Paribas: Περιορισμένη η πιθανότητα ύφεσης στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

    Αγωνία για αναβάθμιση από τη Fitch την Παρασκευή



    ΣΧΟΛΙΑ