• Οικονομία

    ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος κρατούν «όρθια» τα φορολογικά έσοδα – Στα 5,9 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Αυξημένα κατά 3,09 δις ευρώ έναντι του στόχου ήταν τα φορολογικά έσοδα στο εννεάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού.

    Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 44.916 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

    Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

    Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, καθώς και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους.

    Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής: 

    • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 17,2 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 779 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 5,19 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 100 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,08 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 6 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 14,918 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,614 δισ. ευρώ. Εξ’ αυτών ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 830 εκατ. ευρώ και ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξημένος κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Πρωτογενές πλεόνασμα 5,9 δισ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 5,987 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,436 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 52 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

    Την ίδια περίοδο, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 397 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4,22 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. 

    Η εικόνα το Σεπτέμβριο

    Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,078 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 255 εκατ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της πρόβλεψης, ότι το ποσό που αφορά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα εισπραχθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις, κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο, σύμφωνα με την ισχύουσα, κατά την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2023, νομοθεσία.

    Αντί αυτού με τη νέα νομοθεσία ορίστηκε η πληρωμή του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης τον Ιούλιο 2023. 

    Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής: 

    • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,713 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 26 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 598 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 40 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 148 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 17 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 2.065 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 96 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χατζηδάκης: ΦΠΑ και άλλα μέτρα για όσους νοικιάζουν πάνω από τρία ακίνητα

    Βέττας (ΙΟΒΕ): Ένα στα 4 νοικοκυριά πληρώνει 40% του εισοδήματός του για στέγαση

    Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κλείσετε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια;



    ΣΧΟΛΙΑ