• Οικονομία

    ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος δίνουν “ώθηση” στον προϋπολογισμό – Στα 2,2 δισ. πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Αυξημένα κατά 2,24 δισ. ευρώ εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα στο επτάμηνο του έτους, σύμφωνα με την πορεία του προϋπολογισμού.

    Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

    Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται τόσο από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους.

    Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

    · Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 13,36 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 631 εκατ. ευρώ.
    · Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3,89 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 76 εκατ. ευρώ.
    · Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,779 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 26 εκατ. ευρώ.
    · Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 10,11 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 825 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,43 δις ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,32 δις ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4,58 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

    Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,55 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,83 δις ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,16 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,148 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 538 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

    Οι λόγοι αυτής της υποεκτέλεσης είναι οι κάτωθι:

    α) δεν εισπράχθηκε το τίμημα, ύψους 1,49 δισ. ευρώ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Ιούνιο, καθόσον η σχετική διαδικασία για την έγκριση της σύμβασης είναι σε εξέλιξη.

    β) δεν εισπράχθηκε η τρίτη δόση ύψους 1,71 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Ιούλιο.

    Αντίθετα, στις υπόλοιπες κατηγορίες εσόδων σημειώθηκε υπερεκτέλεση που οφείλεται κυρίως: (α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του επταμήνου και (β) στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συντάξεις χηρείας – Πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το νέο καθεστώς

    Διπλή αναβάθμιση σε 45 μέρες – Το μεγάλο στοίχημα του φθινοπώρου

    North Evia Pass 2023: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για διακοπές στη Βόρεια Εύβοια



    ΣΧΟΛΙΑ