• Οικονομία

    Φουσκώνουν οι τόκοι στις ρυθμίσεις οφειλών – Υψηλότερες οι δόσεις αποπληρωμής

    Κωστής Χατζηδάκης

    Κωστής Χατζηδάκης


    Ακριβότερα θα κληθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εκατοντάδες οφειλέτες ακόμη και πριν από το τέλος του έτους, λόγω της συνεχούς αύξησης των βασικών επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε σημαντική αύξηση του επιτοκίου του ευρώ, κατά 1,25% σε λίγους μόνο μήνες, πολιτική που σύμφωνα με τους αναλυτές θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες αυξάνοντας δραστικά το κόστος του χρήματος.

    Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό επηρεάζει σημαντικά και το επιτόκιο αναφοράς που χρησιμοποιούνται για τα προγράμματα της πάγιας ρύθμισης οφειλών 12 ή 24 δόσεων και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε έως 48 δόσεις και το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή κυμαίνεται σε 4,95% για έως 12 δόσεις και περίπου 6,5% για έως 24 δόσεις.

     Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να επηρεάσει όσους δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Όσοι είναι ήδη σε ρύθμιση, καθώς και όσοι σπεύσουν να κάνουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ ή και προς την εφορία μέσα στις επόμενες μέρες, και πάντως σύντομα, θα γλιτώσουν από τη νέα επιβάρυνση λόγω των πρόσθετων τόκων. Όσο μεγαλύτερη είναι η οφειλή τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο τόκος που θα χρεώνεται στη ρύθμιση.

     Το οικονομικό επιτελείο ήδη διερευνά το πότε και ποιο θα είναι το ύψος της αύξησης των επιτοκίων. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα περιλαμβάνει την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των χρεών σε ΕΦΚΑ- ΚΕΑΟ της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24, όπως ισχύει ήδη για οφειλές στην εφορία.

      Παραδείγματα

    • Οφειλή 3.000 ευρώ προς τα Ταμεία που ρυθμίζεται σήμερα σε 12 δόσεις θα έχει τόκο περίπου 132 ευρώ και δόση 261 ευρώ το μήνα. Εάν εφαρμοστεί η αύξηση που υπάρχει μέχρι σήμερα κατά 1,25% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις, ο τόκος της ρύθμισης θα ανέβει στα 152 ευρώ και η δόση στα 263 ευρώ.
    • Οφειλή 5.000 ευρώ προς τα Ταμεία που ρυθμίζεται σήμερα σε 12 δόσεις θα έχει τόκο περίπου 219 ευρώ και δόση 435 ευρώ το μήνα. Με αύξηση 1,25% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις, ο τόκος της ρύθμισης θα ανέβει στα 254 ευρώ και η δόση στα 438 ευρώ.
    • Οφειλή 10.000 ευρώ προς τα Ταμεία που ρυθμίζεται σήμερα σε 12 δόσεις θα έχει τόκο περίπου 439 ευρώ και δόση 870 ευρώ το μήνα. Με αύξηση κατά 1,25% ο τόκος της ρύθμισης θα ανέβει στα 508 ευρώ και η δόση στα 876 ευρώ.

    Η αύξηση των δόσεων όμως από 12 σε 24 θα έχει και περισσότερους τόκους μετά και την αύξηση των επιτοκίων. Για παράδειγμα, στην οφειλή των 10.000 ευρώ, ο τόκος ρύθμισης σε 24 δόσεις ανεβαίνει στα 992 ευρώ, με τη μηνιαία δόση στα 458 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να έχουν μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 40%



    ΣΧΟΛΙΑ