ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοίγει ο φάκελος «φοροελαφρύνσεις» για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες – Τα 3 + 1 σενάρια
Στη μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2022 σε πλήρους θα μπορούν να προχωρήσουν οι εργοδότες, προκειμένου να έχουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 40%.
Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα απαλλαγής από μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για όσους επιχειρηματίες προχωρήσουν σε μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, όπως εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, από 10.9.2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρoυς απασχόληση, τότε θα απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Το μέτρο αφορά συμβάσεις εργαζομένων που έχουν συναφθεί πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου 2022.
Οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα με την υποβολή αίτησης έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 και να έχουν απαλλαγή εισφορών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Παραδείγματα
Σε κάθε περίπτωση, η μετατροπή της σύμβασης με την προϋπόθεση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 40% καθίσταται εξαιρετικά συμφέρουσα. Και αυτό γιατί ένας εργοδότης, απασχολώντας έναν εργαζόμενο με μερική απασχόληση, πενθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, για 4 ώρες ημερησίως, καταβάλλει 305,6 ευρώ καθαρά στον εργαζόμενο και πληρώνει 132,12 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές. Το συνολικό κόστος για την απασχόλησή του είναι 437,68 ευρώ τον μήνα. Εάν η σύμβαση του συγκεκριμένου εργαζόμενου μετατραπεί σε σύμβαση πλήρους απασχόλησης, πενθήμερη, 8ωρο απασχόλησης, με βασικό μισθό 713 ευρώ, ο εργαζόμενος θα λάβει 614,11 ευρώ καθαρά και ο εργοδότης θα καταβάλει εισφορές 154,69 ευρώ το μήνα με την εφαρμογή της έκπτωσης κατά 40%, από 257,82 ευρώ το μήνα. Το συνολικό κόστος για τον εργοδότη μηνιαίως θα είναι 768,8 ευρώ αντί 871,93 χωρίς την έκπτωση. Στο τελικό ποσό, όμως, θα πρέπει να υπολογιστεί και η ωφέλεια από την έκπτωση δαπάνης μισθοδοσίας από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης (συντελεστής 22%), της τάξης των 95,53 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα, το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 673,27, ήτοι τελικό όφελος 198,66 ευρώ τον μήνα.
Για παράδειγμα, έστω επιχείρηση ενταχθεί στο πρόγραμμα στις 31 Ιανουαρίου 2023. Θα έχει απαλλαγή εισφορών έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. Αν μία επιχείρηση ενταχθεί π.χ. στις 30 Οκτωβρίου 2023, θα έχει απαλλαγή έως τις 30 Οκτωβρίου 2024.
Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στην αύξηση της πλήρους απασχόλησης και αντίστοιχα στον περιορισμό της μερικής, καθώς έτσι εκτιμάται ότι δημιουργούνται πιο σταθερές θέσεις απασχόλησης, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.
Οι μερικώς απασχολούμενοι ανήλθαν σε 644.717, έναντι 924.324 προσλήψεων με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, για τους πρώτους επτά μήνες του 2022.
Από πλήρη σε μερική 3.261 άτομα
Μάλιστα, τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, 3.261 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 451,20 ευρώ (μεικτά), σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ. Αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει.
Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οι μερικώς απασχολούμενοι καταγράφουν τη μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού, σε ποσοστό 29,2%, έναντι των άλλων μισθολογικών κλιμακίων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το εν λόγω κίνητρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυνητικά από περίπου 290.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 2,2 εκατ. εργαζόμενους. Δηλαδή, για κάθε έναν από αυτούς τους εργαζόμενους που θα γυρνούν σε πλήρες 8ωρο, οι εργοδότες θα κερδίζουν 40% των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου
Παράδειγμα: Μισθωτός σήμερα έχει ασφαλιστικές εισφορές 36,16% – εργατικές 13,87% και εργοδοτικές 22,29%. Από το πακέτο των εισφορών θα αφαιρείται από τον εργοδότη το 40%, δηλαδή 14,46% των εισφορών και το κόστος θα πέφτει σε 21,7%.
Διαβάστε επίσης
Ψηφίστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Το κοντόφθαλμο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εντάλματα σύλληψης από αμερικανικό δικαστήριο για Έλληνες εφοπλιστές: Μπορούν να εκτελεστούν στην Ελλάδα;
- Ενδομητρίωση & Γονιμότητα: Ο Στ. Χανδακάς εξηγεί πώς η Ρομποτική Χειρουργική «ξεκλειδώνει» τη φυσική σύλληψη
- Fakenews το διαζύγιο Μενεγάκη, το εξώδικο και η αγωγή της Άρτεμης Δήμου στο mononews, τι κομίζει ο νέος CEO του ΣΚΑΪ Γρηγόρης Δημητριάδης και η επόμενη ημέρα του video περιεχομένου
- Ο περιπέτειες της Eletson: Στη δίνη του δικαστικού κυκλώνα η Λασκαρίνα Καρασταμάτη και οκτώ συνεργάτες της
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.