• Οικονομία

    “Φωτιά” στις τιμές της βενζίνης πάρα τη διεθνή αποκλιμάκωση – Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στην Ελλάδα

    O Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει αναδειχθεί η ακρίβεια στη βενζίνη, καθώς παρά την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο, οι καταναλωτές δεν βλέπουν μειώσεις στην αντλία.

    Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πανελλαδικά ξεπερνά τα 2,40 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα έχει ξεπεράσει τα 2,5 – 2,6 ευρώ το λίτρο.

    Οι συγκεκριμένες τιμές κατατάσσουν τη χώρα μας στην 7η θέση της παγκόσμιας λίστας με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης, πίσω από χώρες που διαθέτουν υψηλότερο εισόδημα και αγοραστική δύναμη.

    Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει κάθε εισήγηση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και σημειώνει πως η νέα παρέμβαση με το “Fuel Pass” θα μειώσει τις τιμές κατά 0,44 ευρώ το λίτρο, καθώς η επιδότηση αφορά τα 180 λίτρα σε επίπεδο τριμήνου.

    Οι “καταλύτες” Brent και ισοτιμία ευρώ δολαρίου

    Όλα αυτά την ώρα που η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει από τα 124 δολάρια το βαρέλι στην περιοχή των 114 δολαρίων, κάτι που θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών.

    Παράγοντες της αγοράς καυσίμων στην Ελλάδα, επισημαίνουν ότι οι τιμές θα καθυστερήσουν να μειωθούν, κάτι που οφείλεται στη μειωμένη κατανάλωση. Όπως εξηγούν, για να παραλάβει ένα πρατήρια καινούργια παραγγελία με μειωμένες τιμές, θα πρέπει να έχει μειωθεί και το (ακριβό) απόθεμα στις δεξαμενές τους. Ωστόσο, λόγω της ακρίβειας οι οδηγοί βάζουν ελάχιστα λίτρα στα οχήματά τους με αποτέλεσμα οι νέες παραγγελίες να καθυστερούν.

    Την ίδια ώρα, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 1,05. Πρόκειται για τον δεύτερο καταλυτικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τιμής της βενζίνης μετά το πετρέλαιο. Σημειώνεται πως η αγορά πετρελαίου από την Ελλάδα γίνεται σε δολάριο οπότε η διαμόρφωση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις τιμές.

    Οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη

    Στο θέμα μάλιστα, αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος διαμήνυσε ότι θα πρέπει το κόστος των καυσίμων θα πρέπει να αποκλιμακώνεται ανάλογα με τη μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και δήλωσε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε και με πρόστιμα, εάν η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα δεν περάσει και στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση του κόστους της βενζίνης.

    “Τις τελευταίες ημέρες είδαμε αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου. Αυτή η αποκλιμάκωση πρέπει να περάσει και στην αντλία. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και να επιβάλουμε τα απαραίτητα πρόστιμα σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί. Δυστυχώς η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν δουλεύει υπέρ μας, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αυξάνονται οι τιμές με μεγάλη ταχύτητα όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και να αργούν να αποκλιμακωθούν όταν πέφτουν. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης

    Ο ενεργειακός «πυρετός» προβληματίζει την Αθήνα – Ποιες είναι οι τιμές-κλειδιά για τον προϋπολογισμό σε ρεύμα και φυσικό αέριο

    Ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ