• Οικονομία

    Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ εκτόξευσαν τα έσοδα του προϋπολογισμού

    Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2021-2023)

    Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2021-2023)


    Αυξημένα κατά 858 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους και ανήλθαν στα 11,3 δισ. ευρώ.

    Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται κυρίως από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024, όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ.).

    Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

    • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 4,44 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 127 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 1,02 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 40 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 217 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 3 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4,06 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 136 εκατ. ευρώ και ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξημένος κατά 397 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Πρωτογενές πλεόνασμα 3,37 δισ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 3,37 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,98 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,21 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

    Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους.

    Ενδεικτικά, ποσό ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορά σε έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία εισπράχθηκαν ετεροχρονισμένα δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, ενώ σημαντικό μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023. Επιπλέον ποσό 301 εκατ. ευρώ αφορά σε ετεροχρονισμό μεταβιβαστικών πληρωμών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

    Επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επιπλέον επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Αύξηση έως 6,5% στον κατώτατο από την 1η Απριλίου – Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί και τα επιδόματα

    «Και τώρα τρέχουμε» – Τι περιμένουν οι επενδυτές μετά το «όχι» της Moody’s και το μήνυμα της JPMorgan

    DBRS, Scope περιγράφουν στο Mononews τον οδικό χάρτη για την ταχύτερη αναβάθμιση της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ