• Οικονομία

    DBRS, Scope περιγράφουν στο Mononews τον οδικό χάρτη για την ταχύτερη αναβάθμιση της Ελλάδας

    Σπυριδούλα Τζίμα Vice President Global Sovereign Ratings στην DBRS και Dennis Shen, Senior Director, Sovereign and Public Sector, στον γερμανικό οίκο Scope Ratings

    Σπυριδούλα Τζίμα Vice President Global Sovereign Ratings στην DBRS και Dennis Shen, Senior Director, Sovereign and Public Sector, στον γερμανικό οίκο Scope Ratings


    Η ταχύτητα με την οποία η αξιολόγηση της Ελλάδας θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, πίσω δηλαδή στο 2010 που η Moody’s για παράδειγμα βαθμολογούσε τη χώρα με Α+, είναι το πραγματικά μεγάλο στοίχημα για τη χώρα που καλείται να υπεραποδώσει για πολλά χρόνια, σε συγκεκριμένα πεδία, προκειμένου να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα ως προς τον περιορισμό του σταθερά υψηλού επενδυτικού κενού με την ευρωζώνη, σταθερή αποκλιμάκωση του λόγου του χρέους προς ΑΕΠ, των κόκκινων δανείων αλλά και της ανεργίας είναι τομείς – κλειδιά για την περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας τα επόμενα χρόνια.

    Μια παράμετρος που αξίζει να σημειωθεί είναι η σταδιακή στροφή των οίκων, από εδώ και στο εξής, περισσότερο στα ποιοτικά δεδομένα και στις δομικές, διαχρονικές, αδυναμίες της οικονομίας όπως η διεθνής ανταγωνιστικότητα, η προσέλκυση επενδύσεων και η παραγωγικότητα. Πλέον όπως σχολιάζουν παράγοντες στην αγορά για την ανάκτηση κάθε επιπλέον βαθμίδας τα επόμενα χρόνια η χώρα θα πρέπει να κοπιάζει αρκετά, καθώς οι επιπλέον βελτιώσεις θα πρέπει να γίνονται στο σκληρό πυρήνα, διαχρονικών προβλημάτων.

    Τι λένε οι ξένοι οίκοι

    Τον οδικό χάρτη προς νέες αναβαθμίσεις σκιαγραφούν μιλώντας στο Mononews η κα Σπυριδούλα Τζίμα, Vice President, Global Financial Institutions, Morningstar DBRS και ο κ. Dennis Shen, Senior Director, Sovereign and Public Sector στη Scope Ratings, εκπρόσωποι των δύο οίκων που πρώτοι έδωσαν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο του 2023 αντιστοίχως.

    «Η συνεχής δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τονώνουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και μειώνοντας το επενδυτικό κενό μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.» αναφέρει η κ. Τζίμα. Επιπλέον, προσθέτει «η διατηρήσιμη δέσμευση στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, που οδηγεί σε διαρκή υποχώρηση του δείκτη δημόσιου χρέους, θα οδηγήσει επίσης σε βελτίωση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας.» Σύμφωνα με την αναλύτρια του καναδικού οίκου, που επιβεβαίωσε προ ημερών την αξιολόγηση της Ελλάδας στο στη βαθμίδα BBB (low) με σταθερές προοπτικές, «Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, σημειώνουμε ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις περιορίζονται από την κληρονομιά στην οικονομία που άφησε η παρατεταμένη κρίση της Ελλάδας». Αυτές όπως εξηγεί είναι ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό, αν και τώρα κοντά σε μονοψήφιο, ποσοστό ανεργίας. «Περαιτέρω βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς θα μειώσουν τα ευάλωτα πεδία και θα ενισχύσουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας» εκτιμά η κ. Τζίμα.

    Η θεσμική στήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας σε περιόδους κρίσης όπως η πανδημία, σε συνδυασμό με τη βελτίωση θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι οι λόγοι για τους οποίους η Scope Ratings έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον Αύγουστο του 2023 (ΒΒΒ-) μετά από μια δεκαετία. Επισημαίνοντας αυτό, ο κ. Dennis Shen, Senior Director, Sovereign and Public Sector στη Scope Ratings εκτιμά πως από εδώ και στο εξής περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας εξαρτώνται σε αυτό το στάδιο από τρεις παράγοντες.

    Η ανάπτυξη

    Ο πρώτος έχει να κάνει με την ύπαρξη ισχυρής ονομαστικής ανάπτυξης και συνεχιζόμενης εξυγίανσης στα δημόσια οικονομικά που είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η σημαντική μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ. Όπως αναφέρει ο το χρέος προς το ΑΕΠ είναι ήδη κάτω από τα προ Covid επίπεδα – εκτιμάται σε 160,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023. Ωστόσο, ο αναλυτής του διεθνούς οίκου σημειώνει πως «ο δείκτης χρέους εξακολουθεί να είναι ο υψηλότερος μεταξύ των κυρίαρχων κρατών της ζώνης του ευρώ. Για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις του δημόσιου χρέους, είναι σημαντική η συνεχής εκτέλεση του προγράμματος κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και η σύνεση στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

    Δεύτερον, σύμφωνα με τον κ. Shen “είναι απαραίτητη η περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιοποίησης και τη συνεχή μείωση του κινδύνου που συνδέεται με τους ακόμη αυξημένους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε σύγκριση με άλλα τραπεζικά συστήματα της ευρωζώνης ή/και τη μείωση της σημαντικής διασύνδεσης κράτους-τραπεζών.”

    Διαρθρωτικές βελτιώσεις

    Τέλος αλλά όχι λιγότερο σημαντικό ο κ. Shen εκτιμά πως «απαιτούνται διαρθρωτικές βελτιώσεις της οικονομίας, όπως ο περιορισμός των κινδύνων του εξωτερικού τομέα, η εξασφάλιση υψηλότερων ρυθμών μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και/ή η ενίσχυση της μακροοικονομικής βιωσιμότητας». Κατά τον ίδιο η Ελλάδα έχει σημαντικά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και καθαρή διεθνή επενδυτική θέση βαθιά σε θέση καθαρού οφειλέτη. Όπως εκτιμά παρά τη συνεχιζόμενη πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση του «Ελλάδα 2. 0» και του ΤΑΑ, η μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη παραμένει περιορισμένη γύρω στο 1%, υπό το βάρος των δυσμενών δημογραφικών προβολών καθώς και της υποτονικής και άνισης αύξησης της παραγωγικότητας σε όλες τις περιφέρειες. Το τελευταίο είναι αποτέλεσμα πολυετούς υπο – επένδυσης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με ελλείψεις δυναμισμού στον επιχειρηματικό τομέα, σημειώνει ο εκπρόσωπος του γερμανικού οίκου.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank για ελληνικές τράπεζες: Οι εξαιρετικές επιδόσεις θα συνεχιστούν – Οι νέες τιμές στόχοι
    Eurobank Equities για Σαράντης: Ισχυρή ανάπτυξη, αύξηση περιθωρίων και αύξηση τιμής στόχου στα €14,50
    Τα σχέδια του Χάρη Βαφειά για την C3is Inc: Reverse split και σύντομα πάνω από 1 δολάριο
     



    ΣΧΟΛΙΑ