• Οικονομία

    Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Αναστέλλεται η εφαρμογή του και για το 2019

    • NewsRoom
    Ακίνητα


    Με τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Βουλή αναστέλλεται για μια ακόμα χρονιά, το 2019, η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

    Ο φόρος, η εφαρμογή του οποίου έχει ήδη ανασταλεί άλλες τρεις φορές, συνεχίζει να ισχύει τυπικά, καθώς δεν έχει αποσυρθεί. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη θετική διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής στην οποία αποκτήθηκε ένα ακίνητο (αυτή που αναγράφεται στον σχετικό τίτλο κτήσης) και της τιμής στην οποία πουλήθηκε.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις, τον φόρο υπεραξίας επιβαρύνεται ο πωλητής του ακινήτου ενώ ο αγοραστής επιβαρύνεται με τον φόρο μεταβίβασης ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο, με ελάχιστη όμως βάση υπολογισμού την αντικειμενική. Αν ο πωλητής έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις ακινήτων τα οποία αποκτήθηκαν από τον πωλητή πριν από το 1995, προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας.

    Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις η υπεραξία που θα προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς, θα απομειώνεται ανάλογα με τα έτη που το μεταβιβαζόμενο ακίνητο βρίσκεται στην κατοχή του.

    Όπως γίνεται αντιληπτό, οι εφαρμογή των διατάξεων θα έφερναν προβλήματα στην αγορά ακινήτων και στους ιδιοκτήτες.



    ΣΧΟΛΙΑ