• Οικονομία

    Φορολογία: Σενάρια για 2+1 διορθώσεις στο ελάχιστο τεκμήριο των ελευθέρων επαγγελματιών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    «Λίφτινγκ» σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται πως εξετάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και από την οποία θα προκύψουν “διορθωτικές” κινήσεις.

    Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί ήδη μετά τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου είναι το ελάχιστο τεκμήριο, το οποίο θα επιβληθεί σε όσους επαγγελματίες κρατούν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους μόνο και μόνο για να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη μετά από λίγα χρόνια. Αυτοί επαγγελματίες, σε πολλές περιπτώσεις, βγάζουν μόνο τα μηνιαία τους έξοδα ή έχουν μειωμένα κέρδη αναμένοντας το χρόνο της συνταξιοδότησής τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το σενάριο οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες να εξαιρεθούν από το ελάχιστο τεκμήριο, υπό την προϋπόθεση ότι ασκούν το επάγγελμα πάνω από 10 χρόνια ή είναι άνω των 65 ετών. 

     

    Μαχητό τεκμήριο

    Ένα δεύτερο πεδίο τοπίο φέρεται πως θα επανεξετάσει το οικονομικό επιτελείο είναι το “μαχητό” τεκμήριο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ένας επαγγελματίας δικαιολογείται στο να δηλώσει εισοδήματα κάτω από 10.920 ευρώ, μόνο στην περίπτωση που είναι στη φυλακή, στο νοσοκομείο, σπουδάζει ή είναι άνεργος.

    Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα πολλοί επαγγελματίες που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, μπορεί να παρουσιάσει μειωμένο εισόδημα (κάτω από το ελάχιστο τεκμαρτό) κάποιο έτος και κινδυνεύει να πληρώσει έξτρα φόρο εκατοντάδων ευρώ. Έτσι, τα κριτήρια για το “μαχητό” τεκμήριο θα είναι ξεκάθαρα και δεν θα χωρούν δεύτερες ερμηνείες, όπως λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου.

    Τέλος, ένα ακόμα πεδίο που μπορεί να τροποποιηθεί μετά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, είναι ο τρόπος υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών, που έχει τρεις παραμέτρους: τα χρόνια λειτουργίας, το προσωπικό που απασχολεί και το ύψος του τζίρου.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει τεθεί ήδη επί τάπητος ένας καλύτερος σχεδιασμός για τον αλγόριθμο που θα υπολογίζει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, κυρίως για το θέμα του προσωπικού και του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και τον υπολογισμό και με βάση τον μέσο όρο του εισοδήματος που δηλώνουν οι επαγγελματίες του ίδιου ΚΑΔ.

    Διαβάστε επίσης:

    Φορολογία: Τι θα συμβεί με τα «μπλοκάκια», τις ΙΚΕ και τις ατομικές επιχειρήσεις
    Τσακλόγλου: Τι αλλάζει στην συνταξιοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών με οφειλές στον ΕΦΚΑ

    «Σεισμός» στους ελεύθερους επαγγελματίες για το φορολογικό – Σκέφτονται ακόμα και κλείσιμο των βιβλίων



    ΣΧΟΛΙΑ