• Οικονομία

    Φωκίων Καραβίας: Έτοιμη η Eurobank να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση

    • NewsRoom
    Ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

    Ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας


    Στην ανάγκη ενεργειακής ενοποίησης της Ευρώπης και αντιμετώπισης της μετάβασης σε νέες μορφές ενέργειας με ένα κοινό πλάνο αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στο Oικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε ότι στην παρούσα φάση και υπό τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία υπάρχει ανάγκη «για πιο παραδοσιακές πηγές παραγωγής ενέργειας όπως ο λιγνίτης αλλά και άλλες όπως η πυρηνική. Δεν αποτελούν επιλογή αλλά ανάγκη».

    «Είναι τεράστια η ευθύνη των τραπεζών στην Πράσινη Οικονομία. Στόχος είναι να έχουμε βιώσιμους πελάτες και να λειτουργούμε σε βιώσιμη οικονομία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η τράπεζα καλείται να βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές CO2».

    Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ήδη δεσμεύονται κεφάλαια για πράσινα έργα, ενώ στην Ελλάδα τα επιτόκια είναι κάτω από 5% άρα έχουν όφελος αυτές οι χρηματοδοτήσεις».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε και αυτός από την πλευρά του την ανάγκη ένταξης τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ, όπως είπε πως «ως τράπεζα είμαστε έτοιμοι να σκεφθούμε τη χρηματοδότηση πολύ σημαντικών έργων υποδομής όπως οι ηλεκτρικές διακρατικές διασυνδέσεις».

    Καραβίας: “Στην Eurobank είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα projects”

    Επεσήμανε επίσης πως το τραπεζικό σύστημα έχει ευθυγραμμιστεί με το νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, έχει υιοθετήσει τα κριτήρια ESG, στηρίζει τους πελάτες στην πράσινη μετάβαση έτσι ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και διαθέτει τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει «πράσινα» επενδυτικά projects όπως:

    Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, την καλύτερη ενεργειακή απόδοση κυρίως των νοικοκυριών και την ηλεκτρική σύνδεση κρατών.

    Όσον αφορά την στρατιωτική εισβολή ανέφερε πως «ο μόνος δρόμος για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η διπλωματία”. Επιπλέον, τόνισε ότι «το ενεργειακό κόστος θα είναι υψηλό στην Ευρώπη. Θα δούμε μία μικρή μείωση, αλλά δε θα επιστρέψουμε στις τιμές που επικρατούσαν πριν από δύο χρόνια».

    Ενώ, τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει και από αυτή την κρίση.

    Διαβάστε επίσης:

    Γρηγόρης Δημητριάδης: Οι διεθνείς συνεργασίες αποτελούν μονόδρομο για τα ταμεία διαχείρισης κρατικής περιουσίας

    Καπασούρης (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ): Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα scoring system που είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη

    Σκυλακάκης: Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για παρακολούθηση επενδυτικών σχεδίων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ