• Οικονομία

    Fitch: Βλέπει ύφεση σε Γερμανία και Ιταλία μέχρι το τέλος του έτους

    • Bloomberg

    Τζέιμς ΜακΚόρμακ, στέλεχος της Fitch


    Η Fitch Ratings βλέπει τις οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας να μπαίνουν σε ύφεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς αγωνίζονται να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Ωστόσο, εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα την αποφύγει.

    Αυτές οι οικονομικές αναταράξεις είναι απίθανο να είναι σοβαρές, αλλά «η ύφεση είναι σημαντική από μόνη της», δήλωσε ο Τζέιμς ΜακΚόρμακ, στέλεχος της Fitch, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη πιθανότατα εκεί», πρόσθεσε.

    Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν επίσης από μια «μέτρια» ύφεση προς το τέλος του 2023, είπε στο Ντουμπάι.

    Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παλεύουν να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους, καθώς οι αυξανόμενες τιμές – που προκαλούνται εν μέρει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – εμποδίζουν την ανάπτυξη. Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να μετριάσουν τον πληθωρισμό και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί, είπε ο ΜακΚόρμακ.

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,5%, είπε, υψηλότερα από το εύρος του 4,5% έως 4,75%.

    Μια χώρα που διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας είναι το Πακιστάν, είπε το στέλεχος της Fitch, καθώς παλεύει με πληθωρισμό πάνω από 30% και προσπαθεί να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Αυτή είναι μια κρίσιμη περίπτωση για παρακολούθηση, η πιο κρίσιμη», είπε ο ΜακΚόρμακ.

    Οι προοπτικές για την Αίγυπτο, μια ακόμη χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση, εξαρτώνται από την ικανότητα εξασφάλισης εξωτερικής χρηματοδότησης, πιθανότατα από παραδοσιακούς συμμάχους στην περιοχή του Κόλπου, είπε.

    Πιο θετική είναι η ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, με την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στο G20, που βρίσκεται στη διαδικασία διαφοροποίησης από το πετρέλαιο και ανοίγματος προς τον έξω κόσμο.

    «Το επίπεδο του ενθουσιασμού είναι αισθητό στη Σαουδική Αραβία», είπε ο ΜακΚόρμακ. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε αποτελέσματα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Oίκος Fitch για σεισμό στην Τουρκία: Προβλέπει ζημίες 4 δισ. δολαρίων

    Cash is king: Τα μετρητά έχουν μεγαλύτερη απόδοση από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο μετοχών-ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ