• Οικονομία

    Fitch: Άμεσα εξαρτημένη από τράπεζες και επενδύσεις η ελληνική οικονομία

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Η αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών δεν θα αλλάξει μόνο το τοπίο για τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά θα παίξει καταλυτικό ρόλο και στην πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας στις 8 Φεβρουαρίου.

    Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση «Greek Credit Outlook 2019», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, η αναλύτρια Cristina Torella, Senior Director, Financial Institutions, της Fitch Ratings, υποστήριξε ότι αν εφαρμοστεί κάποιος μηχανισμός ικανός να μειώσει σε μεγάλη κλίμακα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα υπάρξει αλλαγή σελίδας για τις εγχώριες τράπεζες.

    Σημειώνεται ότι τα δύο προγράμματα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συζητιούνται αυτήν τη στιγμή είναι αφενός το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που προβλέπει τη μεταφορά δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs) και αφετέρου εκείνο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που προβλέπει επίσης τη μεταφορά δανείων σε SPV αλλά με κρατική εγγύηση.

    Τα δύο προγράμματα, όπως έχει επανειλημμένα ειπωθεί, μπορούν να «τρέξουν» παράλληλα.

    Σύμφωνα με την κ. Torella, η εφαρμογή των προγραμμάτων θα συμβάλει τόσο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες όσο και στην αύξηση της κερδοφορίας τους.

    Συνολικά, η Fitch Ratings διατηρεί σταθερό outlook για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο αντανακλά τις εκτιμήσεις της για σταδιακή βελτίωση της εικόνας των τραπεζικών ισολογισμών, συμπεριλαμβανομένης της ρευστότητας αλλά κυρίως της ποιότητας του ενεργητικού.

    Κίνδυνος η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής

    Σύμφωνα με τον οίκο, αρνητικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της χώρας θα ήταν μια πιθανή χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, ενώ θετικά θα επιδρούσαν η επίτευξη περαιτέρω πρωτογενών πλεονασμάτων και η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η συνέχιση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον καθώς και ο χαμηλότερος κίνδυνος από τον τραπεζικό κλάδο.

    Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, στην περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα παίξει και η ανάκαμψη των επενδύσεων.

    Σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η Fitch εκτιμά ότι είναι πλέον πιο σταθερό, αφού έχει μειωθεί ο κίνδυνος αναστροφής των πολιτικών που εφαρμόζονται.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον οίκο, το γεγονός αυτό δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών.

    Η Fitch Ratings εκτιμάει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί στο 2,3% φέτος, από 2% το 2018, και θα υποχωρήσει οριακά στο 2,2% για το 2020.

    Να σημειωθεί ότι η επόμενη επίσημη αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch (σήμερα ΒΒ-, με σταθερές προοπτικές) αναμένεται στις 8 Φεβρουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ