ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
16 και 30 Μαίου είναι τα δύο νέα ορόσημα στην κούρσα των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, προς τα υψηλότερα σκαλοπάτια της επενδυτικής βαθμίδας που είναι το μεγάλο ζητούμενο την τρέχουσα διετία.
Ενόψει των προγραμματισμένων αξιολογήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο της Fitch είχε, εξ’ αποστάσεως, σειρά «συναντήσεων» με όλα τα κομβικά σημεία άσκησης της οικονομικής πολιτικής στη χώρα, συλλέγοντας δεδομένα εν αναμονή της απόφασης αξιολόγησης που έχει προγραμματιστεί για τη 16η Μαίου. Αυτή τη στιγμή ο οίκος δίνει στην Ελλάδα την αξιολόγηση «BBB-» με σταθερό outlook, έχοντας επιλέξει στάση αναμονής στην προηγούμενη αξιολόγηση το Δεκέμβριο.
Σταθερό outlook δίνει για την ελληνική αξιολόγηση στο ΒΒΒ και ο γερμανικός οίκος Scope Ratings (σ.σ. ήταν ο πρώτος που είχε σπάσει το ταμπού και είχε δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα τον Αύγουστο του 2023) που θα επαναξιολογήσει την οικονομία στις 30 Μαίου.
Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων από τις επικείμενες αξιολογήσεις θα συμπληρωθεί ένα θετικό διαδοχικό σερί αναβαθμίσεων από τις αρχές του έτους, πριν καν κλείσει το πρώτο εξάμηνο.
Έχει προηγηθεί η Moody’s το Μάρτιο, που έδεησε να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, η DBRS (ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές) αλλά και η πολύ σημαντική Standard & Poor’s (ΒΒΒ με σταθερό outlook) που έδωσε το ισχυρότερο ίσως σήμα φέτος στην αγορά, με την αναβάθμιση – έκπληξη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.
Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς πάντως, ακόμη και εάν δεν έχουμε κάποια πρόσθετη αναβάθμιση μέχρι τα τέλη Μαίου, το έως τώρα θετικό track record στις αναβαθμίσεις δεν διαταράσσεται καθώς η αναβάθμιση από την S&P ήταν το μεγάλο gamechanger του πρώτου εξαμήνου του 2025 συμπληρώνοντας την επενδυτική βαθμίδα από τη Moodys.
Ωθώντας τη χώρα πιο ψηλά στη σκάλα της επενδυτικής βαθμίδας, ο ένας εκ των δύο μεγαλύτερων διεθνών οίκων αξιολόγησης και μάλιστα κόντρα σε ένα διεθνές βαρύ κλίμα, πρακτικά έκανε μια κίνηση που μέτρησε περισσότερο καθώς αυτό που τώρα ζητούν οι επενδυτές είναι αποδείξεις πως η χώρα μπορεί να συγκλίνει ταχύτερα με τα επίπεδα αξιολόγησης που είχε προ της δημοσιονομικής κρίσης του 2010.
Η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όλα τα επίπεδα, από τις επενδύσεις μέχρι το διαθέσιμο εισόδημα, η ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η προοπτική της ανάπτυξης και της σταθερής μείωσης του δημοσίου χρέους με σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και η συνέχιση μεταρρυθμίσεων που κάνουν τη χώρα ελκυστικότερη για τους επενδυτές ενώ ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας είναι τα βασικά στοιχεία που θα διερευνήσουν η Fitch και η Scope στις νέες αξιολογήσεις.
Όλα τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων που είχε κλιμάκιο της Fitch με το οικονομικό επιτελείο και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι συναντήσεις έγιναν διαδικτυακά σε πολύ καλό κλίμα σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων καθώς η ροή ειδήσεων από την Αθήνα και οι συνολικές επιδόσεις στα οικονομικά είναι σταθερά θετική στο οικονομικό πεδίο και μάλιστα σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής αναταραχής σε μεγάλες οικονομίες. Υπό αυτό το πρίσμα θα είχε λογική μια αναβάθμιση η έστω μια βελτίωση στο outlook, σε θετικό, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα until the fat lady sings.
Βασικό ζητούμενο για όλους τους οίκους αποτελεί βέβαια η μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη και το πως η Ελλάδα από τώρα κάνει κινήσεις για να επιταχύνει το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξη της, καθώς το χρέος παρά το ότι μειώνεται παραμένει υψηλό και πάνω από το 100% του ΑΕΠ.
Πάγιες είναι επίσης οι συστάσεις για επιτάχυνση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων όπως η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης ενώ ενδιαφέρον καταγράφεται και για την πρόοδο στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων αλλά και στη στρατηγική ενδυνάμωσης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, παράγοντας που μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους από την επιδείνωση της εξωτερικής θέσης της χώρας.
Να σημειωθεί πως το απόγευμα της Παρασκευής η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 3,3% με το spread με τα γερμανικά στις 85 μονάδες, έναντι 71 μονάδων στο αντίστοιχο spread με τη Γαλλία, 54,4 μονάδων στο αντίστοιχο της Πορτογαλίας, 111 της Ιταλίας και 66 της Ισπανίας
Διαβάστε επίσης
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 127. 000 ευρώ στην Ατλάντα ΑΕ – Το σκεπτικό της απόφασης
ΙΟΒΕ: Εξασθένησε οριακά το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
