• Οικονομία

    Financial Times: H Ελλάδα έγινε επενδυτικός τίγρης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ως τίγρη ανάπτυξης στην Ευρώπη χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε άρθρο του στους Financial Times o Robin Wigglesworth.

    «Η Ελλάδα μεταμορφώθηκε από οικονομικό basket case, σε τίγρη της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το εκτιμήσει οποιοσδήποτε ζει ακόμη με τον εφιάλτη του Γιάνη Βαρουφάκη να παίζει πιάνο», ανέφερε ο δημοσιογράφος στο κείμενό του παραπέμποντας σε δημοσίευμα του 2015, όταν ο κ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών.

    Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, το κείμενο των FT εστιάζει στην έκθεση της Barclays Bank με τίτλο «Ελλάδα: Οι εκλογές και ένας νέος μεγάκυκλος», κατά την οποία «οι εκλογές της 21ης Μαΐου προβλέπονται αμφίρροπες, κατά τη δική μας άποψη όμως, δεν περιμένουμε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από το 2015 θα αναστραφεί. Τα μακρο-οικονομικά μεγέθη και τα δημοσιονομικά δικαιολογούν μια ενδεχόμενη αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, ενώ από διασταυρωμένες πηγές, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της έναρξης ενός καινούργιου μεγακύκλου για την Ελλάδα. […]

    Η ελληνική οικονομία κατόρθωσε να ανακάμψει δυναμικά από την ύφεση της πανδημίας, ξεπερνώντας σε επιδόσεις τους περισσότερους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισχυρή ανάπτυξη, μείωση του δημόσιου χρέους και, όπως προδιαγράφεται, επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, λογικά οδηγούν σε μια θεαματική μείωση του δείκτη χρέους κυβέρνησης/ΑΕΠ, καθώς και στο χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες βεβαρυμένες με μεγάλο χρέος».

    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το κείμενο αναφέρει ότι η Ελλάδα δύναται να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστικό τομέα υπηρεσιών, καθώς το ΑΕΠ της συναρτάται κατά 75-80% στις υπηρεσίες. Παράλληλα, τα ευρύτερα κοινωνικά και οικονομικά που απασχολούν τις χώρες της ΕΕ εστιάζουν περισσότερο στις διακρατικές συμπράξεις εντός ΕΕ ενώπιον των προκλήσεων, παρά στις διαφορές μεταξύ εθνικών οικονομιών, με τη χώρα να επωφελείται από τη χρηματοδότηση που της αντιστοιχεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης:
    Μητσοτάκης: Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης και ακυβερνησίας – Επενδυτική βαθμίδα στις 100 πρώτες μέρες



    ΣΧΟΛΙΑ