• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Επενδυτική βαθμίδα στις 100 πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης

    • NewsRoom
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στον ΑΝΤ1

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,

    Σχολιάζοντας τις εκλογές της Τουρκίας και το προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε περίπτωση, είτε η νέα τουρκική κυβέρνηση επιχειρήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα είτε όχι. Επανέλαβε πως τα μόνα ζητήματα προς συζήτηση είναι αυτά της υφαλοκρηπίδας και της διευθέτησης της ΑΟΖ, ενώ αναφορικά με τα περί «Πρεσπών του Αιγαίου» ανέφερε πως δεν έχει πει ποτέ κάτι τέτοιο. «Εμείς ενισχύσαμε την άμυνα και τις διπλωματικές σχέσεις. Δείξαμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την Τουρκία. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι», ανέφερε.

    Σχετικά με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα να επικεντρώσει την γκρίζα του διαφήμιση κατά του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «επι 7 χρόνια ο κ. Τσίπρας με έχει στοχοποιήσει προσωπικά εμένα και την οικογένειά μου. Έφτασε σε νέα επίπεδα μαύρης προπαγάνδας. Όποιος θέλει να μιλήσει για το μέλλον δεν σπαταλά πολύτιμο χρόνο για να μιλά κατά του αντιπάλου του. Εμείς δεν βγάλαμε κανένα αρνητικό σποτ. Προτιμώ να μιλώ για το πρόγραμμά μου, για την επόμενη τετραετία».

    «Είδα τα σποτ με την μαύρη προπαγάνδα. Εμείς θέλουμε να μιλούμε για το πρόγραμμά μας και την επόμενη τετραετία. Δεν θα παρακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στη μαύρη προπαγάνδα», ανέφερε.

    Για ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων-ειδικού σκοπού για τις παρακολουθήσεις και τα Τέμπη, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως λίγο πριν τις κάλπες «έπεσαν οι μάσκες».

    «Για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου», ανέφερε.

    Σχετικά με το τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Εδώ δεν έχουμε κάνει καλά καλά τις πρώτες εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πολύ ισχυρή, πρώτη και με διαφορά, τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα βρουν τη θέση τους και η χώρα θα κυβερνηθεί την επόμενη τετραετία με σταθερότητα. Έχω πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Θεωρώ ότι μία τέτοια κυβέρνηση δύο κομμάτων θα ήταν ασταθής κυβέρνηση που δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου».

    Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαστε καθαροί νικητές. Τι θα γίνει τη Δευτέρα θα το δείτε».

    «Εμείς με τους ψηφοφόρους που είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ συναντηθήκαμε πολλές φορές. Ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει το ποτήρι τελείως άδειο και θρυμματισμένο όπως το βλεπει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης. Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που λένε ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν κακή γνώμη ούτε για εμένα, ουτε για την κυβέρνησή μας», πρόσθεσε.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα των παρακολουθήσεων ανέφερε τα εξής: «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή υπηρεσία πληροφορίων που θα έχει εκείνα τα εχέγγυα διαφάνειας. Με τις παρεμβάσεις αναγνωρίσαμε τα λάθη και κινηθήκαμε να τα διορθώσουμε. Χρειάζονται δύο υπογραφές εισαγγελέα και για πολιτικό πρόσωπο και η συναίνεση του προέδρου της Βουλής. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει απαγορεύσει τα παράνομα συστήματα. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στη χυδαιότητά του. Δουλειά της Δικαιοσύνης να αποδώσει ποινικές ευθύνες. Έχουν αποδοθεί για μία υπόθεση. Καταδικάστηκε ο κ. Παππάς 13-0. Αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο ας κοιταχτούν στον καθρέφτη. Εγώ πιστεύω ότι η ΕΥΠ να απασχολείται πρωτίστως θέματα εξωτερικής ασφάλειας. Μου παρείχε πολύτιμες πληροφορίες, πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι αποδέκτης. Πρέπει να βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού και του πρωθυπουργικού γραφείου».

    Για τα Τέμπη ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποείται με τέτοιο τρόπο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Πολλά έχουν αλλάξει στο σιδηρόδρομο. Εχουμε ένα πολύ λεπτομερές σύστημα εποπτείας και έχουμε δεσμευτεί ότι η περιβόητη σύμβαση πληρους σηματοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με αρκετούς συγγενείς θυμάτων, καταλαβαίνω την οργή τους. Η δικαιοσύνη πιστεύω ότι κινείται γρήγορα. Αν προέκυπταν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία».

    Για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξανά να κοστολογηθούν τα κομματικά προγράμματα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε σε ανεξάρτητο αξιολογητή. «Γιατί δεν το κάνει ο κ. Τσίπρας; Υπάρχει χρόνος για κοστολόγηση των προγραμμάτων, αν όχι στις πρώτες, για τις δεύτερες εκλογές», ανέφερε.

    «Σήμερα είμαστε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού» πρόσθεσε.

    Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη 13η σύνταξη και τον μειωμένο ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως για τους συνταξιούχους ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι προσεκτικός με τον νόμο Κατρούγκαλου. «Νισάφι πια με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά», ανέφερε.  «Μειωμένο ΦΠΑ στα τρόφιμα θα στοιχίσει 1,5 δισ. και θα έχει ελάχιστο αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας να απαντήσει πού θα βρει τα χρήματα. Αν θέλουμε να στηρίξουμε τους πολίτες χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία όχι την μείωση του ΦΠΑ που εξυπηρετεί τους μεσάζοντες», πρόσθεσε.

    Για την επιδοματική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε πως η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε έκτακτες κρίσεις. «Όσο μειώνονται η ανεργία και αναπτύσσεται η οικονομία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρώσουν περισσότερα. Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε. Λύση είναι οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών».

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το επιτελικό κράτος είναι κατάκτηση και μπορεί να βελτιωθεί. Παράλληλα, ανέφερε πως θέλει να δημιουργήσει υπουργείο στεγαστικής και δημογραφικής πολιτικής «Τα άλλα κόμματα δεν μιλούν, εμείς έχουμε κάνει πολλά, δώσαμε το επίδομα γέννας, φτιάχνουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αυξάνουμε το αφορολόγητο κ.α. Όλα αυτά υπάρχουν στο πρόγραμμά μας», υπενθύμισε.

    Για το τι εννοούσε με τη φράση «όποιος κερδίσει μένει, όποιος χάσει φεύγει», εξήγησε πως τη χρησιμοποίησε μιλώντας για μια εφαρμογή στα Τρίκαλα με την οποία κάποιος μπορεί να κλείνει έναν χώρο για να παίξει μπάσκετ, και πως αυτό ερμηνεύτηκε με πολλούς τρόπους. Ο κ. Τσίπρας είπε, «αν χάσει ο Μητσοτάκης να φύγει, αν χάσω εγώ με εκτιμούν» οπότε θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο, ανέφερε. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μετά τις ήττες ανοίγει αυτή η συζήτηση στα κόμματα, πρόσθεσε..

    Για το όποιος κερδίσει μένει, όποιος χάσει μένει και τον κ. Τσίορα: Χρησιμοποίησα αυτή τη φράση μιλώντας για μπάσκετ, αυτό ερμηνεύτηκε με πολλούς τρόπους. Ο κ. Τσίπρας είπε, «αν χάσει ο Μητσοτάκης να φύγει, αν χάσω εγώ με εκτιμούν» οπότε θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μετά τις ήττες ανοίγει αυτή η συζήτηση στα κόμματα.

    Τέλος ανέφερε πως μέσα στις πρώτες 100 μέρες, μετά από μια πιθανή νίκη του, η Ελλάδα θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα.



    ΣΧΟΛΙΑ