• Οικονομία

    Federal Reserve: Συνεχίζει τις αυξήσεις στα επιτόκια παρά τους κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές

    • NewsRoom


    Η Federal Reserve θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων παρά τους κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές και το ράλι του δολαρίου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

    Η Fed πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, με τους αξιωματούχους να προβλέπουν περισσότερες αυξήσεις για να καταπολεμηθεί το ράλι του πληθωρισμού.

    Τα ευρήματα της δημοσκόπησης

    Οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία έχουν οδηγήσει τους δείκτες της Wall Street σε bear market – μια πτώση 20% ή παραπάνω από το τελευταίο υψηλό – ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε αλλαγή στάσης, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να διαλαλούν σε κάθε ευκαιρία ότι βασική τους προτεραιότητα είναι να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. Στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, πάνω από το 70% των αναλυτών, οι 59 στους 83, εκτίμησε ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε άλλη μία αύξηση το Νοέμβριο κατά 75 μονάδες – την τέταρτη στη σειρά.

    Οι αναλυτές περιμένουν να ακολουθήσει άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες τον Δεκέμβριο, οδηγώντας τα αμερικανικά επιτόκια στο τέλος του έτους στο 4,25% – 4,50%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2008, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Πριν από μόλις δύο εβδομάδες οι αναλυτές περίμεναν να σκαρφαλώσουν στο 3,50%-3,75% στο τέλος του 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Holzmann (ΕΚΤ): Υπερβολική μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1 μονάδα

    ΕΚΤ: Στο τραπέζι νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο

    Παρέμβαση από την Τράπεζα της Αγγλίας – Aγοράζει ομόλογα για να ανακόψει το sell-off



    ΣΧΟΛΙΑ