• ΑΓΟΡΕΣ

    Κορυφαίος trader βλέπει συντριβή του S&P έως και 80%

    Andy Schetctman, Πρόεδρος της εταιρείας Miles Franklin Precious Metals


    Βρισκόμαστε στο χείλος μιας τεράστιας κατάρρευσης, ισχυρίζεται ο Andy Schectman, Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Miles Franklin Precious Metals, εταιρείας επενδύσεων σε πολύτιμα μέταλλα.

    Όπως αναφέρει το ZeroHedge.com, στο οποίο ο  Andy Schectman δίνει συνέντευξη, πρόκειται για έναν κορυφαίο expert στο τομέα των πολύτιμων μετάλλων, με την εταιρεία του να έχει προχωρήσει σε πωλήσεις άνω των 5 δις. δολαρίων.

    Η δική του εικόνα για την πορεία της αγοράς, ιδίως για τις μετοχές είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη:

     «Εγώ θα επέστρεφα όταν πέσει ο πληθωρισμός. Το ένστικτό μου μου λέει να μείνω μακριά από τις μετοχές», αναφέρει.

    Μάλιστα, όπως υποστηρίζει: «κάποιοι πιο έξυπνοι άνθρωποι, που ξέρουν περισσότερα από μένα κάνουν λόγο για πτώση του S&P και του Dow Jones, της τάξης του  80%», προχωρώντας στην πιο ζοφερή πρόβλεψη, μιας και στις bear markets των προηγούμενων δεκαετιών, η πτώση είχε φτάσει έως το 52%.

    «Μαζικά υπερτιμημένες οι μετοχές»

    Πόσο μακριά θα φτάσει η Fed στην αύξηση επιτοκίων, μέχρι να χαλαρώσει και πάλι ρωτήθηκε ο Schectman για να απαντήσει: «Μόλις το 10ετές ομόλογο φτάσει το 4% ή και υψηλότερα, οι αγορές θα αρχίσουν να καταρρέουν και τότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να επανεξετάσει την πολιτική της, αν όχι νωρίτερα».

    Για τα risk assets, ο πρόεδρος της Miles Frankin βλέπει μόνο βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες, κι αυτές για τους «επαγγελματίες» του χώρου.

    «Ολόκληρο το χρηματιστήριο βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας κατάρρευσης, επομένως η προσπάθεια να «ξεγελάσεις» τις αγορές και να αποκτήσεις βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι αποκλειστικά για επαγγελματίες», ανέφερε.

    Και η πρόβλεψή του για κατάρρευση είναι η πιο ζοφερή από αυτές που έχουν διατυπωθεί τελευταία, με τον ίδιο, χωρίς να κατονομάζει, να υποστηρίζει ότι κι άλλοι πιστεύουν σε αυτό το σενάριο.

    «Κάποιοι πιο έξυπνοι άνθρωποι, που ξέρουν περισσότερα από μένα κάνουν λόγο για πτώση του S&P  και του Dow Jones, της τάξης του 80%».

    Όπως εξηγεί η αναλογία χρυσού και Dow είναι αυτή τη στιγμή 18 προς 1. Δηλαδή 18 ουγγιές χρυσού θα μπορούσαν να «αγοράσουν» τον Dow.

    «Πρόκειται ξεκάθαρα για μαζικά υπερτιμημένες μετοχές και σε ανόητο βαθμό υποτιμημένο χρυσό. Και ναι, αυτό έχει ξαναγίνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν», αναφέρει.

    Γιατί δεν θα ανέβουν οι δείκτες

    Ο Andy Schectman δεν βλέπει πολλές πιθανότητες για ένα καλό σενάριο που θα αφορά τις μετοχές. Μόνο βραχυπρόθεσμα καλά νέα και μόνο αν συνεχιστεί η άνοδος στους δείκτες με αγορά μετοχών.

    «Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει καθώς ο πληθωρισμός και οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των Αμερικανών αδυνατεί να πληρώσει για φαγητό, ενέργεια και φυσικό αέριο, χωρίς να πιάσει το όριο της πιστωτικής τους κάρτας», αναφέρει.

    Μάλιστα εκτιμάει ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να χάσουν έως και 80%, με τις πιθανότητες να είναι πολύ υψηλότερες για ένα τέτοιο σενάριο από το αισιόδοξο που βλέπει άνοδο στις αγορές κατά 15%-20%.

    «Για τα δικά μου χρήματα, το ένστικτο μου μου λέει να μείνω μακριά από τις μετοχές μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να πέσει ο πληθωρισμός. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα», αναφέρει.

    Υπάρχουν κλάδοι που θα γλυτώσουν;

    «Οι μετοχές είναι σαν ένα πλαστικό παιχνίδι που επιπλέει στην επιφάνεια μιας μπανιέρας με νερό. Όταν η τάπα φεύγει, όλα παρασύρονται προς τα κάτω και πέφτουν στον πάτο», περιγράφει ο Andy Schectman.

    Πάντως κρατάει μία θετική εκτίμηση για τα εμπορεύματα (commodities), τα οποία κρίνει ότι είναι τα πιο υποτιμημένα σε σχέση με άλλους τομείς.

    Τι λέει όμως για τις επενδύσεις σε χρυσό, που είναι η ειδικότητά του; Θα πέσουν περαιτέρω οι τιμές, η τιμή του χρυσού θα σταθεροποιηθεί;

    «Ρωτήστε τη Fed ή την JP Morgan», απαντάει. «Ο χρυσός θα ανέβει ή θα πέσει σύμφωνα με την κρίση τους».

    Και εξηγεί: «Ο Chris Powell από την Gold Anti-Trust Action Committee λέει συχνά ότι δεν υπάρχουν πια ελεύθερες αγορές, μόνο χειρισμοί. Και συμφωνώ!».

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Τι πυροδοτεί το νέο “risk off” στις αγορές

    BofA: Απαισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αισιόδοξοι για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ