• Οικονομία

    FED (Beige Book): Πιο δύσκολος ο δανεισμός μετά την κατάρρευση της SVB, μικρές μεταβολές για την ανάπτυξη

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Σημάδια επιβράδυνσης στις πληθωριστικές πιέσεις και στην αύξηση της απασχόλησης διαπίστωσαν οι επιχειρηματικές επαφές της FED σε 12 περιφέρειες, στην τελευταία έκθεση του Beige Book, με την οικονομική δραστηριότητα να μην παρουσιάζει μεγάλες μεταβολές τον τελευταίο μήνα, συνεχίζοντας να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, ενώ και οι προσδοκίες για την ανάπτυξη να παραμένουν αμετάβλητες.

    Ωστόσο, όπως αναφέρεται, δύο περιφέρειες είδαν τις προοπτικές τους να επιδεινώνονται.

    Οι επιχειρηματικές επαφές «αναμένουν περαιτέρω ανακούφιση από τις πιέσεις στο κόστος εισροών, αλλά περιμένουν πιο συχνές αλλαγές τιμών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».

    Η αποτυχία της SVB με έδρα την Καλιφόρνια, ωστόσο, άσκησε μεγαλύτερη πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

    Ο δανεισμός μειώθηκε μετά την κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και οι επιχειρήσεις προσέλαβαν λιγότερα άτομα στις αρχές της άνοιξης, σύμφωνα με έρευνα της Fed. Η πτώση ήταν ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο όπου είχε τη βάση της η SVB. «Η δανειστική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά», αναφέρει το Beige Book.

    Οι τράπεζες έκαναν επίσης αυστηρότερους κανόνες δανεισμού, μια ένδειξη ότι ο δανεισμός θα μπορούσε να συνεχίσει να μειώνεται. Η οικονομία βασίζεται στον δανεισμό για να βοηθήσει την ανάπτυξη.

    Η έκθεση αποκάλυψε ότι αρκετές περιοχές της χώρας ανέφεραν «πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι στις πρόσφατες εκθέσεις του Beige Book».

    Στη θετική πλευρά, «ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών φάνηκε να επιβραδύνεται». Οι καταναλωτικές δαπάνες, εν τω μεταξύ, ήταν σταθερές έως ελαφρώς προς τα κάτω. Οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι ο μεγαλύτερος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ – προεδρικές εκλογές 2024: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και εκείνοι που έμειναν εκτός κούρσας

    Deutsche Bank: Εξετάζει συρρίκνωση του εκτελεστικού συμβουλίου για μείωση του κόστους



    ΣΧΟΛΙΑ