ΑΓΟΡΕΣ

Προς μετάθεση για τον Φεβρουάριο οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του PEPP

  • NewsRoom
Κριστίν Λαγκάρντ

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΔΝΤ


Νέα δεδομένα δημιουργεί στην ΕΚΤ η μετάλλαξη Όμικρον, με τις οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP να είναι πολύ πιθανό να μετατεθούν για τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρόλο που ο επικεφαλής του Eurogroup, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Donohoe εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η «Ομικρον» δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και η ταχύτατη εξάπλωση της, έχει προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει, τόσο στη σφαίρα της δημόσιας υγείας, όσο και της οικονομίας. Στο κλίμα αυτό της αυξημένης αβεβαιότητας, είναι πολύ πιθανόν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφύγει να δεσμευτεί στις 16 Δεκεμβρίου για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά το Μάρτιο, οπότε λήγει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ.

Για την ώρα στην Φρανκφούρτη δεν φαίνεται να προκρίνουν την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος για μετά τον Μάρτιο. Ωστόσο τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την επόμενη μέρα του προγράμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και το ποσό των ομολόγων που θ΄αγοράσει η ΕΚΤ εφεξής, είναι πολύ πιθανόν να απαντηθούν από την ΕΚΤ τον Φεβρουάριο.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,20% από 1,28%, αυτή του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,38% από 1,40%, και εκείνη του 15ετούς υποχώρησε στο 1,19% από 1,30%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 156 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 82 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,26% από 1,28%, έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,58%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1329 δολ. από το 1,1337 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1314 δολ..

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: Δύο Έλληνες ανάμεσα στις 50 κορυφαίες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κλάδου

ΠΟΥ: Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής

Prem Watsa: Βλέπει ανάπτυξη 7-8% στην Ελλάδα το 2022- Τυχερή η χώρα που έχει αυτον τον πρωθυπουργόΣΧΟΛΙΑ