• Οικονομία

    Fed (Beige Book): Ενδείξεις επιβράδυνσης της απασχόλησης

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Eλάχιστη έως καμία μεταβολή κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο έως τις αρχές Ιανουαρίου, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αναφέρουν επίσης μεικτή εικόνα όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά όλες να συμφωνούν για χαλάρωση της αγοράς εργασίας, καταδεικνύοντας ότι η Fed συνεχίζει να κινείται σε τεντωμένο σκοινί στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό, διατηρώντας παράλληλα την ανάπτυξη και την απασχόληση σε αποδεκτά επίπεδα.

    Αυτό προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της Federal Reserve στις επιχειρήσεις των 12 περιφερειών της, γνωστή και ως το “Μπεζ Βίβλος” (Beige Book), που δημοσιεύθηκε μόλις μία ημέρα αφότου το μέλος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία ήταν “σχεδόν τόσο καλά όσο γίνεται” με την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται σταδιακά. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό και οι βασικοί δείκτες του πληθωρισμού αγγίζουν τον στόχο του 2% της Fed κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

    “Η πλειονότητα των 12 Περιφερειών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ανέφερε μικρή ή καμία αλλαγή στην οικονομική δραστηριότητα”, αναφέρει στην έρευνά της η Fed, προσθέτοντας ότι “οι καταναλωτές παρείχαν κάποια εποχική ανακούφιση κατά τη διάρκεια των εορτών επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες στις περισσότερες Περιφέρειες και υπερβαίνοντάς τις σε τρεις”.

    Οι επιχειρήσεις στις περισσότερες περιφέρειες των ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι οι προσδοκίες τους για τη μελλοντική ανάπτυξη είναι “θετικές, βελτιώθηκε, ή και τα δύο”.

    Σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της Fed, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,6%, από το ρεκόρ του 7,1% που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022.

    Όμως, όπως τόνισε επίσης ο Γουόλερ την Τρίτη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προχωρήσουν προσεκτικά με τη μείωση των επιτοκίων, ενώ θα διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στα επιθυμητά επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης:
    Δένδιας: Ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού θα λάβει υπόψιν και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις

    Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Η Ελλλάδα είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Υεμένη: Νέα επίθεση σε πλοίο από UAV



    ΣΧΟΛΙΑ