• Οικονομία

    «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις – Οι προϋποθέσεις και το ύψος επιχορήγησης

    • NewsRoom
    Νέο Εξοικονομώ: Έως 75% οι επιδοτήσεις – Τα νέα κριτήρια

    Νέο Εξοικονομώ: Έως 75% οι επιδοτήσεις – Τα νέα κριτήρια


    Ανοίγει σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

    Ειδικότερα, από αύριο θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις του οι ενδιαφερόμενοι στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr/ και την σχετική υποσελίδα για τον Β’ Κύκλο https://exoikonomisi-b.ypen.gr/, όπου παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή της αίτησης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

    Για να κριθεί μια κατοικία ως επιλέξιμη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    – Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.

    – Υφίσταται νόμιμα.

    – Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

    – Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

    Τα κριτήρια του ύψους της επιχορήγησης

    Τα ποσοστά επιχορήγησης των επενδύσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κλιμακώνονται μέχρι 70%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση των ενδιαφερόμενων.

    Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης και εντάσσονται αποκλειστικά στις εξής κατηγορίες:

    – Αντικατάσταση Κουφωμάτων

    – Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης

    – Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης

    – Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

    Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά κατοικία τις 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Παρέχεται η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστη τυχόν μελετών, ενώ σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού μέσω του προγράμματος, το δάνειο είναι άτοκο. Τα έργα των ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δεκατριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

    Για ερωτήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα και στη διαδικασία υποβολής της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 3000877 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Ειδικά για τεχνικά προβλήματα στην υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 211 1001616 και 2310 804004 ή στην διεύθυνση [email protected].

    Ποσοστά επιχορήγησης

    Οι εισοδηματικές κατηγορίες στις οποίες οι αιτούντες (ωφελούμενοι του προγράμματος) κατατάσσονται και λαμβάνουν επιχορήγηση είναι:

    Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις υπόλοιπες Περιφέρειες

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ενδιαφερόμενους από τις υπόλοιπες Περιφέρειες θα ανοίξει σταδιακά και συγκεκριμένα:

    – Από 19 Σεπτεμβρίου στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης.

    – Από 23 Σεπτεμβρίου στις Περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου.



    ΣΧΟΛΙΑ