• Οικονομία

    Εξι funds διεκδικούν το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Εξι είναι τα funds –γνωστά στην ελληνική αγορά- που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να αναλάβουν τον Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά, όπως προβλέπει ο νέος πτωχευτικός.

    Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, που προκήρυξε από τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών, μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν  τα funds: Bain, Davidson Kempner,  Fortress, Bayview, Bracebridge Capital, και το κινεζικό CRC.

    Βέβαια το αγκάθι που αφορά ποιος θα πληρώνει τελικά τον ΕΝΦΙΑ παραμένει, ωστόσο στη συγκεκριμένη φάση το σημαντικό είναι ότι υπήρξε ενδιαφέρον και η διαδικασία παίρνει μπροστά.

    Χθες το υπουργείο  Οικονομικών ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση  του διεθνούς διαγωνισμού για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι των μη δεσμευτικών προσφορών που κατέθεσαν οι έξι. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της επιτροπής του διαγωνισμού προκειμένου να αποφασίσει  ποιοι θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου και θα καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

    Όπως είναι γνωστό ο Φορέας θα αγοράζει την πρώτη κατοικία εκείνων των νοικοκυριών –που έχουν χαρακτηριστεί μέσα από την πλατφόρμα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ως ευάλωτα-και για τον λόγο αυτό αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και προς τους διαχειριστές των δανείων τους. Βασική αρχή του Φορέα είναι η προστασία των ευάλωτων, ώστε να μην αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο έξωσης από το σπίτι τους και βρεθούν στο δρόμο αλλά και για να αποφευχθεί κοινωνική αναταραχή.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για να θεωρηθεί κάποιος ευάλωτος θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια: ο άγαμος θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

    Φυσικά πριν εκδοθεί η βεβαίωση ευάλωτου τα  κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται. Η βεβαίωση που είναι απαραίτητη  για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εκδίδεται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

    Επίσης μέσω της  πλατφόρμας θα διενεργούνται αυτοματοποιημένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις, με σκοπό την πρόληψη και αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

    Διαβάστε επίσης

    Πάουελ: Κανείς δεν ξέρει αν η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε ύφεση

    Eurobank: Οι τουριστικές εισπράξεις συγκρατούν τη διεύρυνση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ