• Οικονομία

    Eurostat: Στο ναδίρ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων το 2023

    • NewsRoom
    Mariana Kotzeva, Director General της Eurostat (Πηγή: ec.europa.eu/Eurostat)

    Mariana Kotzeva, Director General της Eurostat (Πηγή: ec.europa.eu/Eurostat)


    Ουραγός η Ελλάδα όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών της παρέμεινε και το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καθώς οι πολίτες επηρεάστηκαν από τον υψηλό πληθωρισμό και δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

    Ειδικότερα, η Ελλάδα βρέθηκε δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023 σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

    Η Βουλγαρία από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες, και η Ελλάδα ακολούθησε με 67 μονάδες.

    Συνολικά, το 2023, καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης μεταξύ των χωρών της ΕΕ καθώς η Βουλγαρία κατέγραψε την χαμηλότερη επίδοση, 36% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, ακολουθούμενη μόνο από την Ελλάδα (-33% από το μέσο όρο) και τη Λετονία (-29%).

    Στον αντίποδα το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα), πολύ πάνω από την Ολλανδία (30% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).

    Εταιρικά κέρδη VS μισθοί

    Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Ωστόσο, τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9%, με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην Ε.Ε. των 27, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC), έχοντας πηγή την ετήσια βάση μακροοικονομικών δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (AMECO Database).

    Σημειώνεται ότι το 2022 οι Έλληνες έχασαν πάνω από το 9,2% της πραγματικής αξίας του μισθού τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ενώ την ίδια χρονιά, τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7%, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Eurojackpot: Στις 21:15 η μεγάλη κλήρωση για 37 εκατ. ευρώ

    ΤτΕ: Άλμα 27,1% στις τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο – Σχεδόν 280 εκατ. ευρώ

    Η «κούρσα» για τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων- Τα στοιχήματα της αγοράς για Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα Αγγλίας



    ΣΧΟΛΙΑ