• Οικονομία

    Eurogroup: Στο Λουξεμβούργο με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανά χείρας o Χρήστος Σταϊκούρας

    • NewsRoom
    Χρήστος Σταϊκούρας-Yπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας: Η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα

    Χρήστος Σταϊκούρας-Yπουργός Οικονομικών


    O προϋπολογισμός του 2020 και το δημοσιονομικό κενό, που εξακολουθεί να χωρίζει την Αθήνα με τους δανειστές, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης τους υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους ομολόγους του στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup.

    Ο Έλληνας υπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο έχοντας στις αποσκευές του το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού με τις ελαφρύνσεις του 1,2 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα αντίμετρα ύψους 1,231 δισ. ευρώ που εξουδετερώνουν αυτό το κόστος.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν πείθονται και θεωρούν ότι υπάρχει κενό και θα ζητήσουν από τον Χρήστο Σταϊκούρα να κλείσει το θέμα, παρουσιάζοντας ένα νέο πακέτο μέτρων. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών θα ισχυριστεί ότι τελική διαφορά θα είναι σχετικά μικρή και απόλυτα διαχειρίσιμη.

    Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ποντάρει για τη μείωση αυτού του κενού σε τρία κυρίως μέτρα:

    – Στην καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων φέτος, η οποία θα αποτελέσει βάση για υψηλότερη απόδοση του χρόνου

    -Στην εφαρμογή μέτρων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    -Στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, χάρη στα μέτρα των φοροελαφρύνσεων και τις άλλες παρεμβάσεις υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Βουλή, θα σταλεί με περισσότερες λεπτομέρειες την προσεχή Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπως άλλωστε θα κάνουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να περάσει από την διαδικασία εξέτασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

    Η διαφορά της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες, είναι ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, και θα πρέπει να «ευθυγραμμιστεί» με τις υποδείξεις των θεσμών για εξάλειψη του δημοσιονομικού κενού από τα θεμέλια του νέου προϋπολογισμού.

    Μοναδική διέξοδος για την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει τις Συμπληγάδες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, είναι να ξαναγράψει το βασικό σενάριο με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού ώστε να χωρέσουν όλες οι φορολογικές εξαγγελίες.

    Να σημειωθεί ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ άνοιξε «παράθυρο» για νέα αντίμετρα, τόσο φέτος όσο και το 2020, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.



    ΣΧΟΛΙΑ