• Οικονομία

    Εθνική – Eurobank: «Αγκάθι» για την οικονομία χαμηλή κατανάλωση και υπερφορολόγηση

    καταστήματα


    Στη στασιμότητα της κατανάλωσης, την οποία αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στην υπερφορολόγηση, εστιάζουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στα τελευταία δελτία τους για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι για να στηριχθεί η οικονομία δεν χρειάζονται μόνον επενδύσεις, αλλά η συνιστώσα της ιδιωτικής κατανάλωσης θα πρέπει να εισέλθει και αυτή σε ένα στάδιο ανοδικής πορείας.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, όπως διατυπώνονται στην έκδοση «Ελληνική Οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το 2,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018.

    Από την πλευρά της, η Eurobank κάνει λόγο για «ήπια ανάκαμψη», επισημαίνοντας ότι λόγω της πολυετούς ύφεσης η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να εισέλθει σε ένα στάδιο υψηλής κυκλικής ανάκαμψης σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

    Την ίδια στιγμή, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία», επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη του 2017 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις, κάτι που αξιολογείται ως θετικό, αλλά εκφράζουν προβληματισμό για τη στασιμότητα της κατανάλωσης.

    Δεν αρκούν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές

    «Ναι μεν το νέο υπόδειγμα μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να στηρίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ωστόσο και η συνιστώσα της ιδιωτικής κατανάλωσης θα πρέπει να εισέλθει σε ένα στάδιο ανοδικής πορείας (με τον ρυθμό μεταβολής της να υπολείπεται εκείνου του ΑΕΠ, έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα να ενισχυθεί το μερίδιο των επενδύσεων)», αναφέρει χαρακτηριστικά στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Eurobank.

    Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι, σε ετήσια βάση, η επενδυτική δαπάνη σημείωσε αύξηση 9,7% συνεισφέροντας συνολικά το 50% της συνολικής ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ, μετά την αφαίρεση της αρνητικής επίδρασης στην ανάπτυξη των σχετιζόμενων με τις επενδύσεις εισαγωγών, μεταφορικού εξοπλισμού, κεφαλαιουχικών αγαθών και εισαγωγών παραγωγικών εισροών. Η Εθνική εκτιμά ότι η επενδυτική δαπάνη το 2018 θα αυξηθεί κατά 11% ετησίως.

    Παράλληλα, αναφέρει ως αδύναμη πτυχή του ΑΕΠ την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, παρατηρώντας ότι μειώθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό (-1% ετησίως το 4ο τρίμηνο από -0,2% το 3ο τρίμηνο), ενώ παρέμεινε στάσιμη στο σύνολο του έτους.

    Αντίστοιχα, η Eurobank σημειώνει και αυτή ότι «η αρνητική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από τα υψηλά φορολογικά βάρη υπεραντισταθμίζει –προς το παρόν τουλάχιστον– την αντίστοιχη θετική από την αύξηση της απασχόλησης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς του ελληνικού χρέους από τον ESM

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις αγορές με 12μηνο Έντοκο η Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ