• Οικονομία

    Εστίαση, λιανεμπόριο και ξενοδοχεία οι κερδισμένοι των παγίων δαπανών

    Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Σχεδόν 31.000 επιχειρήσεις θα λάβουν την επιδότηση των παγίων δαπανών, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την οριστική υποβολή των αιτήσεων να ανοίγει άμεσα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, την επιδότηση θα λάβουν 30.922 επιχειρήσεις με 253.360 εργαζόμενους, με τη μέση ενίσχυση να αγγίζει τα 14.000 ευρώ.

    Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως οι μισές επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ, ενώ πάνω από 25.000 επιχειρήσεις έχουν από 1- 10 εργαζόμενους.

    Φως, νερό, τηλέφωνο και ενοίκια

    Το πρόγραμμα αφορά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει, όπως τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

    Το ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα υπολογίζεται αυτόματα και θα πιστώνεται στον λογαριασμό τους στο σύστημα Taxis για να πληρωθούν οι φόροι ή / και στον ΕΦΚΑ για να καταβληθούν οι εισφορές.

    Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, καθώς και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

    Εστίαση και λιανεμπόριο

    Ενδεικτικά, οι ΚΑΔ με το μεγαλύτερο συνολικό ποσό ενίσχυσης περιλαμβάνουν:

    • 10.356 επιχειρήσεις εστίασης
    • 4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου
    • 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων
    • 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών
    • 1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου
    • 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

    Από τις επιχειρήσεις των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε, 1.497 έλαβαν ενισχύσεις περισσότερες από τις πάγιες δαπάνες.

    Κρατικά κουπόνια

    Οι πάγιες δαπάνες που θα επιδοτηθούν θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από τις πληττόμενες επιχειρήσεις το διάστημα από την 1η Απριλίου του 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

    Οι επιχειρήσεις θα λάβουν κρατικά κουπόνια, με τα οποία θα μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν προς την εφορία και τα ασφαλιστικά από την 1η Ιουλίου του 2021 έως το τέλος του έτους, δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν τις οφειλές που θα προκύψουν από το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ του 2021.

    Η κάθε επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιδότηση παγίων δαπανών: Με κρατικά κουπόνια η πληρωμή φόρων και εισφορών

    Χρήστος Σταϊκούρας: Το 50% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει φόρο με τα φετινά εκκαθαριστικά των δηλώσεων

    Aναστολές συμβάσεων εργασίας: Ποιοι θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ