• Οικονομία

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τι θα δηλώνουν και τι θα πληρώνουν, πότε θα υποβάλλουν ΑΠΔ οι επιχειρήσεις – 10 απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα

    Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου

    Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου


    Αύριο θα ανοίξει τελικά η ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για την δήλωση της απασχόλησης περίπου 36.000 συνταξιούχων, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου. Μετά την δήλωσή τους, ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις για να προσδιορίσει το ύψος των κρατήσεων που θα πρέπει να εισπραχθούν υπέρ του.

    Για τους μισθωτούς, ο εργοδότης θα παρακρατήσει από τον μισθό τους, ειδική εισφορά 10%, την οποία θα καταβάλλει στον ΕΦΚΑ, παράλληλα με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ).Για τους μη μισθωτούς ο ΕΦΚΑ θα αποστείλει ειδοποιητήρια με το 50% της εισφοράς ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει.

    Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας οι συνταξιούχοι που εργάζονται φτάνουν τις 100.000, κι από αυτούς το δηλώνουν μόνο 36.000. «Οι άνθρωποι θα μπορούν να λαμβάνουν όλη τους τη σύνταξη, που την έχουν δουλέψει, να παίρνουν τα δεδουλευμένα τους και έτσι να μπορούν να σώσουν, με το «καλημέρα», από 140 μέχρι 300 ευρώ το μήνα.

    Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι μία αίτηση ηλεκτρονικά ή να πάνε στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους, έτσι ώστε να μπορέσουν, χωρίς να αλλάξουν τίποτε, να λαμβάνουν από 140 έως 300 ευρώ κάθε μήνα. Δηλαδή 3.500 ευρώ το έτος», ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη η κα Μιχαηλίδου.

    Το «Mononews» απαντά σε 10 ερωτήματα σχετικά με τι αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2024 και ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν συνταξιούχοι και εργοδότες.

    1. Τι αλλάζει στην απασχόληση συνταξιούχων;

    Από την 1η Ιανουαρίου οι συνταξιούχοι που παραμένουν στην αγορά εργασίας λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξης τους, καθώς έπαψε να εφαρμόζεται η περικοπή του 30%  που ίσχυε πριν. Πλέον οι ασφαλισμένοι ανάλογα με το αν είναι μισθωτοί ή όχι θα καταβάλλουν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    1. Ποιες κρατήσεις ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου για τους απασχολούμενους συνταξιούχους;

    Οι συνταξιούχοι για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί, θα καταβάλλουν 10% του μισθού τους υπέρ ΕΦΚΑ, πέραν των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η κράτηση θα γίνεται από τον εργοδότη. Αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως αγρότες (που δεν υπάγονται σε εξαιρέσεις), θα καταβάλλουν την τρέχουσα εισφορά κλάδου σύνταξης με προσαύξηση 50% (μιάμιση εισφορά σύνταξης).

    • Συνταξιούχος που εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και θα καταβάλει μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78 ευρώ το μήνα.
    • Συνταξιούχος που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, τότε θα καταβάλει μη ανταποδοτικό πόρο 87,9 ευρώ το μήνα.

    Αν λόγω επαγγέλματος έχουν και επικουρική ασφάλιση (δικηγόροι, μηχανικοί), τότε θα καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές για κύρια και επικουρική σύνταξη με προσαύξηση 40%.  Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.), καταβάλλουν επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών.

    1. Τι κρατήσεις θα καταβάλλουν οι συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλισης;

    Οι συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλιση, που εργάζονται δηλαδή ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν κρατήσεις 10% επί της αμοιβής για τη μισθωτή απασχόληση και προσαύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλλουν για το ελεύθερο επάγγελμα ή προσαύξηση εισφορών 40%, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση.

    Οι συνταξιούχοι με παράλληλη απασχόληση, που εργάζονται με μισθό σε δυο ή περισσότερες δουλειές (π.χ. πλήρους ή και μερικής απασχόλησης) θα καταβάλουν κράτηση 10% από τις αμοιβές τους.

    Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.

    1. Σε ποιους συνταξιούχους εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή σύνταξης;

    Η αναστολή σύνταξης διατηρείται για απασχόληση συνταξιούχων στο Δημόσιο κάτω των 62 ετών. Μετά το 62ο έτος η σύνταξη χορηγείται στο 100% και τότε αρχίζει και η παρακράτηση του πόρου υπέρ ΕΦΚΑ.

    1. Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων εξαιρούνται;

    Οι εξαιρέσεις είναι δύο ειδών, από την καταβολή της πρόσθετης κράτησης και από την πληρωμή κράτησης και τρέχουσας εισφοράς:

    • Εξαιρούνται από την πρόσθετη κράτηση οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι με αναπηρία (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και οι πολύτεκνοι με τέκνο ανήλικο ή που σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία. Επίσης, δεν καταβάλουν τον πόρο υπέρ ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι κάτω των 62 ετών που αναλαμβάνουν απασχόληση σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, γιατί αναστέλλεται η σύνταξή τους.
    • Εξαιρούνται από την καταβολή εισφορών και από την πρόσθετη κράτηση οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση, οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ και ειδικές κατηγορίες (συγγραφείς) που αμείβονται με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλος κτήσης).
    1. Υπάρχει πλαφόν στις κρατήσεις;

    Το πλαφόν στις κρατήσεις για παράλληλη απασχόληση (μισθωτός και μη μισθωτός) που είναι όσο η εθνική σύνταξη, δηλαδή 426,17 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που απασχολείται σε δύο δουλειές -μία ως μισθωτός και μία ως ελεύθερος επαγγελματίας (π.χ. συνταξιούχος δικηγόρος σε εταιρία και στο δικό του γραφείο ή συνταξιούχος λογιστής σε γραφείο και ως ελεύθερος επαγγελματίας) θα έχει κρατήσεις μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία, οι οποίες όμως δεν θα ξεπερνούν στο σύνολο τα 426,17 ευρώ, ακόμα και αν είναι υψηλότερες.

    1. Πως θα γίνεται ο έλεγχος επιβολής εισφορών σε μη μισθωτούς;  

    Αυτόματα θα γίνεται ο έλεγχος για τους συνταξιούχους που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου στα νέα ειδοποιητήρια που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες να περιλαμβάνεται ο νέος πόρος που θεσπίζεται για την απασχόλησή τους και είναι το 50% της εισφοράς που πληρώνουν στον κλάδο σύνταξης, ενώ αν ως ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και επικουρική ασφάλιση, θα καταβάλουν προσαύξηση εισφοράς 40%.

    Σύμφωνα με εγκύκλιο, ο ΕΦΚΑ θέτει σε εφαρμογή αυτοματοποιημένους ελέγχους για να εντοπίσει μέσα από δύο μητρώα (συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών) τους συνταξιούχους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και υποχρεούνται να καταβάλουν μαζί με τις τρέχουσες εισφορές την προσαύξηση (ειδικό πόσο) υπέρ ΕΦΚΑ με 50% ή 40% επί της εισφοράς του κλάδου σύνταξης.

    1. Ποιους αφορά ο έλεγχος;

    Ο έλεγχος αφορά όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη γήρατος και από 1ης/1/2024 εμφανίζονται και στους εν ενεργεία ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και όσους έχουν υποβάλει αίτηση απονομής κύριας σύνταξης γήρατος η οποία εκκρεμεί και ταυτόχρονα συνεχίζουν να απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Στις δύο κατηγορίες συνταξιούχων θα αποσταλούν τα πρώτα ειδοποιητήρια εισφορών για το 2024, στα οποία θα περιλαμβάνεται και ο ειδικός πόρος λόγω απασχόλησης.

    Από εκεί και πέρα μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει και η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, όπου όλοι οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα πρέπει να δηλώσουν το είδος της απασχόλησής τους (μισθωτοί ή μη μισθωτοί), προκειμένου να καταβάλουν τις ανάλογες κρατήσεις.

    1. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα δήλωσης των απασχολούμενων συνταξιούχων; Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες;

     Με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης και της ενεργοποίησης της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν τις προσεχείς ημέρες, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την απασχόληση και τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ), προκειμένου ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις και να προσδιοριστεί το ύψος του φόρου που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του.

    Ακολούθως ο εργοδότης τους θα παρακρατήσει από τον μισθό τους, ειδική εισφορά 10%, την οποία θα καταβάλλει στον ΕΦΚΑ παράλληλα με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ).

    Την δήλωση θα κάνουν οι συνταξιούχοι που σκοπεύουν να εργαστούν στο άμεσο μέλλον, όσο και εκείνοι που ανέλαβαν εργασία ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσοι δεν δηλώσουν στον φορέα τους την απασχόληση, πριν την αναλάβουν, θα υποστούν χρηματική κύρωση ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

    1. Υπάρχει προσαύξηση της σύνταξης;

    Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης. Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης.

    Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτών, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε από τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12η.5.2016 που συνέχισαν ανελλιπώς την εργασία ή την αυτοαπασχόλησή τους κατά την έναρξη ισχύος του ν.4387/16.

    Διαβάστε επίσης

    Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 ή τα 67 το 2024

    Σύνταξη με οφειλές: Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις – Τι ισχύει για την άρση του τραπεζικού απορρήτου

    Απασχόληση συνταξιούχων: Πώς θα καταβληθεί ο πόρος μέσω ΑΠΔ – Χαρακτηριστικά παραδείγματα



    ΣΧΟΛΙΑ