• Οικονομία

    Έρχονται κατασχέσεις για όσους δεν ρυθμίσουν ασφαλιστικές οφειλές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις: Παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για το δεύτερο στάδιο υπαγωγής

    Παναγιώτης Δουφεξής-Διοικητής e-ΕΦΚΑ


    1,6 εκατ. οφειλέτες με χρέη έως 10.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ

    Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα βρεθούν οι επιχειρηματίες που δεν θα σπεύσουν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών των 24 δόσεων, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να αυξηθούν στις 48, από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

    Η υποβολή αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι οφειλέτες προς τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να διακανονίσουν τα χρέη τους σε έως 24 δόσεις, ώστε με ελάχιστο μηνιαίο ποσό δόσης τα 50 ευρώ να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα αλλά και προστασία από τυχόν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

    Το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων προς το ΚΕΑΟ ανέρχεται πλέον σε 45,46 δισ. ευρώ, με μόλις 6,3 δισ. να έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Αρμόδια στελέχη από το υπουργείο Εργασίας και το ΚΕΑΟ εκτιμούν ότι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χιλιάδες μικροοφειλέτες με χρέη έως 5.000 ή και 10.000 ευρώ. Χρέη έως 10.000 ευρώ έχουν 1.654.324 οφειλέτες, που σωρευτικά ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ, κυρίως επαγγελματίες και κατά δεύτερο λόγο επιχειρήσεις.

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενεργές ρυθμίσεις είναι 356.208, με το χρέος που μένει να εξοφληθεί να ανέρχεται σε 4,2 δισ. ευρώ. Στην πάγια ρύθμιση των έως 12 δόσεων, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, είχαν ενταχθεί 97.559 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, με συνολικό χρέος 578,5 εκατ. ευρώ. Και αυτές, βάσει της εγκυκλίου μπορούν να ενταχθούν πλέον στις 24 δόσεις, όμως η διαδικασία μπορεί να γίνει στα κατά τόπους καταστήματα του ΚΕΑΟ, καθώς η ηλεκτρονική διαδικασία θα «ανοίξει» τις επόμενες ημέρες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι οφειλέτες να έχουν ενταχθεί στην αρχική «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων το αργότερο έως 28/11/2022.

    Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

    Στα ευεργετήματα της ρύθμισης, περιλαμβάνεται επίσης, και η παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος του οφειλέτη, με την σχετική δικογραφία να τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Όμως σε περίπτωση απώλειας και αυτής της ρύθμισης, για πρώτη φορά προβλέπεται η κατάργηση του δικαιώματος επανένταξης της ίδιας οφειλής σε άλλη ρύθμιση.

    Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:

    •Το κατώτατο μηνιαίο ποσό καταβολής παραμένει στα 50 ευρώ.

    •Για να ενταχθούν τα χρέη στην εν λόγω ρύθμιση, θα πρέπει ο οφειλέτης να υποβάλλει σχετική αίτηση, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, ώστε οι οφειλές να ρυθμιστούν:

    α) Έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή

    β) Έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο.

    – Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στην ρύθμιση, επιβαρύνεται από τον μήνα υπαγωγής σε αυτήν, με επιτόκιο ίσο με εκείνο της αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο.

    Στη ρύθμιση μπορούν, κατόπιν αιτήματός τους, να υπαχθούν οφειλέτες που τηρούν ρύθμιση 12 δόσεων, εφόσον να αιτηθούν την απώλεια της αρχικής ρύθμισης και στην συνέχεια με ηλεκτρονικό τρόπο να ενταχθούν στην νέα με τις 24 δόσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι οφειλέτες να έχουν ενταχθεί στην αρχική «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων το αργότερο έως 28/11/2022.

    – Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης:

    • Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

    • Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και η σχετική δικογραφία τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Για τυχόν απώλεια της ρύθμισης, το ΚΕΑΟ υποχρεούται να ενημερώσει αμελλητί. Υποβάλλει σχετική βεβαίωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης και του υπολειπόμενου οφειλόμενου χρέους, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος με πράξη του ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο και συνεχίζει την ποινική διαδικασία.

    – Σε περίπτωση ρύθμισης από οφειλέτη, ο οποίος έχει απωλέσει ανάλογη ρύθμιση στο παρελθόν για την ίδια οφειλή, αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος του, αλλά και η παραγραφή του ποινικού αδικήματος.

    • Αναστέλλεται η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.

    • Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Εάν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

    • Αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών.

    ΠΡΟΣΟΧΗ:

    1. Απώλεια ρύθμισης επέρχεται εφόσον α) δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα δεύτερη δόση εντός εκάστου δωδεκαμήνου ρύθμισης ή/και β)δημιουργηθεί νέα οφειλή.

    2. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο και η τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή όμως, επιβάλλεται προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί του ποσού της δόσης.

    3. Η απώλεια της πάγιας ρύθμισης συνεπάγεται:

    – Την απώλεια των ευεργετημάτων που προκύπτουν από αυτή.

    – Την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο και των αναλογούντων σε αυτό προσαυξήσεων.

    – Την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, άρα ενεργοποίηση και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

    • Την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση, μετά τη μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο και η τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή όμως, επιβάλλεται προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί του ποσού της δόσης.

    Εφόσον η ρύθμιση χαθεί, χάνονται και όλα τα ευεργετήματα που προκύπτουν από αυτή, καθίσταται ως απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο και των αναλογούντων σε αυτό προσαυξήσεων και επανενεργοποιούντα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Παράλληλα και βάσει του νόμου, απαγορεύεται η υπαγωγή της συγκεκριμένης οφειλής σε νέα ρύθμιση.

    Διαβάστε επίσης

    Απλήρωτοι φόροι πάνω από €900 εκατ. τον Σεπτέμβριο – Πάνω από 2 εκατ. οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ