• Οικονομία

    Έρχονται κατασχέσεις για 636.000 οφειλέτες του Δημοσίου-Πώς να τις αποφύγετε

    • NewsRoom


    Νέα ραγδαία αύξηση -ρεκόρ καταγράφουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ενώ αυξάνονται διαρκώς και οι κατασχέσεις. Οι οφειλές από φόρους τον μήνα Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 507,3 εκατ. ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο αρνητικό σερί αύξησης των… φεσιών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Οι συνολικές νέες οφειλές άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι εισπράξεις παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον μήνα Οκτώβριο, χιλιάδες οφειλέτες τον Σεπτέμβριο, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ταυτόχρονες πληρωμές δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, δόσεις ρυθμίσεων, ΦΠΑ κλπ.

    Τον Οκτώβριο, προστέθηκαν ακόμη 996 εκατομμύρια νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, εκ των οποίων τα 972 εκατ. ευρώ οφείλονται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα.

    Πιο αναλυτικά, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 507,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 203,1 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 47 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο το 2017, τα συνολικά νέα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 1,187 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,152 δις οφείλονταν στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα. Τότε 568,8 εκατ. οφείλονταν σε φόρους εισοδήματος, από φόρους στην περιουσία 250,9 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 174,7 εκατ. ενώ οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 132 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά, παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν σε 103,125 δισ. ευρώ, έναντι 102,370 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο (+755 εκατομμύρια συνολικά σε ένα μήνα) καθώς εισπράχθηκαν ή διαγράφηκαν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ σε ένα μήνα. Και σε αυτά δεν συνυπολογίζονται και άλλα 82 δισ. που είναι οι προσαυξήσεις!

    Με τις 7.066 επιπλέον κατασχέσεις σε οφειλέτες του Δημοσίου, περί του 1.155.649 οφειλέτες βρίσκονται πλέον υπό μέτρα αναγκαστικές εκτέλεσης, ενώ άλλοι 635.091 περιμένουν την σειρά τους. Το σύνολο των οφειλετών που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία, διαμορφώνεται σε 4.199.379.

    Την ίδια ώρα μια ανάσα από τα 4,5 δισ. έφτασαν τον Οκτώβριο οι εισπράξεις παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων, βάζοντας πλώρη για το ιστορικό ρεκόρ πολύ πάνω από τα 5 δισ. στο τέλος του έτους.

    Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνουν εισπράξεις 2,569 δισ. ευρώ από παλιά ληξιπρόθεσμα και 1,917 δισ. ευρώ από νέα ληξιπρόθεσμα, με το σύνολο να αθροίζεται σε 4,476 δισ. ευρώ.

    Τα παραπάνω στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πέσουν στα “νύχια” της εφορίας και να δουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς τους να κατάσχονται.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανήλθε τον Σεπτέμβριο σε 1.797.492, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 64.630 φορολογούμενους. Εξ αυτών, ο αριθμός των φορολογούμενων σε βάρος των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 1.148.583 – επομένως, απομένουν σχεδόν 650.000 φορολογούμενοι ακόμα σε βάρος των οποίων μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και αυτό δεν έχει γίνει ακόμα…

    Ποια είναι όμως αυτά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλονται στους οφειλέτες; Το πιο σύνηθες είναι η κατάσχεση ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ για έναν μόνο λογαριασμό που είναι δηλωμένος στο Τaxisnet. Κατάσχεση μπορεί να γίνει επίσης σε μισθούς και συντάξεις, με ακατάσχετο όριο στα 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο του ποσού.

    Επιπλέον, η φορολογική διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να δεσμεύσει και να πωλήσει με πλειστηριασμό ακίνητα του οφειλέτη ή να κατασχέσει εισοδήματά του στα χέρια τρίτων, όπως έσοδα από ενοίκια ή απαιτήσεις από πελάτες του.

    Για να μη βρεθεί ο οφειλέτης σε κίνδυνο κατάσχεσης, μπορεί να ζητήσει την αποπληρωμή της οφειλής του σε 12 δόσεις (πάγια ρύθμιση) ή να πληρώσει με τη χρήση πιστωτικής κάρτας με άτοκες δόσεις. Μπορεί επίσης να πληρώνει περιοδικά μέρος της οφειλής στην εφορία, ώστε να φαίνεται ότι προσπαθεί να αποπληρώσει το χρέος του, κάτι που η φορολογική διοίκηση, ανάλογα και με το ύψος της οφειλής και των περιοδικών καταβολών, αναγνωρίζει και συνήθως δεν προχωρά σε κατασχέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυξάνεται το ακατάσχετο έως 4.000 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδηγός: Πώς μπορείτε να γλιτώσετε από τις κατασχέσεις της Εφορίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιχείρηση «σκούπα» της ΑΑΔΕ στα ληξιπρόθεσμα χρέη-Τι αλλάζει στις κατασχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ