• Οικονομία

    Έρχονται οι e-κληρονομιές – Πώς θα γίνεται η δήλωση φόρου

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Τέλος στην ταλαιπωρία και στην τεράστια γραφειοκρατία που απαιτούν οι κληρονομιές βάζει η ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας την επόμενη εβδομάδα την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.

    Στο εξής, αυτές οι υποθέσεις (ακινήτων, ΙΧ, χρημάτων, μετοχών κ.α.) θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας «MyProperty» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

    Ωστόσο, φέτος τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι κληρονόμοι θα είναι αρκετά υψηλότερα, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

    Σημειώνεται πως με βάση το νόμο, το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.

    Το αφορολόγητο για α’ κατοικία

    Για όσους κληρονομούν πρώτη κατοικία το αφορολόγητο όριο παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή γι’ αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

    Η απαλλαγή προσαυξάνεται κατά 25.000€ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000€ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.

    Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000€ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000€ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000€ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000€ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα. Τα παραπάνω ποσά ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με κληρονομιά και με γονική παροχή.

    Ειδικά, η προσαύξηση για τα ανήλικα τέκνα, όσον αφορά στον φόρο κληρονομιάς ισχύει, εφόσον στον κληρονόμο περιέρχεται μία μόνο κατοικία ή ένα μόνο οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου

    Παράλληλα, ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.

    Μέχρι πότε υποβάλλεται η δήλωση φόρου κληρονομιάς;

    Η δήλωση φόρου κληρονομιάς υποβάλλεται μέσα σε 9 μήνες από τον θάνατο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στην Ελλάδα ή μέσα σε ένα χρόνο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στο εξωτερικό ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά τον χρόνο θανάτου στο εξωτερικό.

    Η προθεσμία αρχίζει κατά κανόνα από:

    – το θάνατο του κληρονομουμένου,

    – τη δημοσίευση της διαθήκης

    – τη δημοσίευση στον τύπο της δικαστικής απόφασης που κηρύσσει την αφάνεια

    – το θάνατο του υποχρέου σε δήλωση, αν αυτός δεν υπέβαλε δήλωση

    – τη λήξη της αναβολής όταν υπάρχει μετάθεση του χρόνου γένεσης φορολογικής υποχρέωσης (λόγω επιδικίας, συνένωσης της επικαρπίας με την ψιλή κυριότητα, αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, κ.λπ.

    Διαβάστε επίσης:

    Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι – Δείτε τι επιστροφή θα πάρετε



    ΣΧΟΛΙΑ