• Οικονομία

    Έρχεται πρόστιμο 10.500 ευρώ και για την υποδηλωμένη εργασία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας


    Στην επιβολή προστίμου των 10.500 ευρώ, όχι μόνο για την αδήλωτη απασχόληση, αλλά και για την υποδηλωμένη προχωράει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της εβδομάδας.

    Ακόμη με το σχέδιο νόμου θα ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, μέσω της οποίας προωθούνται επίσης σημαντικές αλλαγές, όπως είναι η λήψη αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένου στο εξάμηνο αντί του έτους και η δυνατότητα απασχόλησης ενός μισθωτού σε πολλούς και διαφορετικούς εργοδότες.

    Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια ελέγχου από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σε επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας επισήμανε ότι «Τους μήνες που έρχονται, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία που είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί. Στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε αυξάνουμε το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα 10.500 ευρώ».

    Αλλαγές έρχονται και όσον αφορά τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να εφαρμόσουν το μέτρο, θα μειώνεται η γραφειοκρατία, καθώς για παράδειγμα θα καταργείται η υποχρέωση προ δήλωσης των υπερωριών, αφού αυτές θα φαίνονται στο σύστημα Εργάνη μέσω της ψηφιακής κάρτας.

    Όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Γεωργιάδης, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως εργαλείο μπορεί και καταγράφει τις υπερωρίες πολύ καλύτερα από ό,τι η προαναγγελία των υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς η καταγραφή γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα αποτυπώνεται με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος εργασίας όλων των εργαζομένων, «άρα, θα πληρώνονται στο ακέραιο οι υπερωρίες τους» και δεν θα χρειάζονται διορθώσεις εκ των υστέρων, σε περίπτωση τροποποίησης του προγράμματος εργασίας.

    Τι ισχύει

    Ο εργοδότης σήμερα δηλώνει ανά εργαζόμενο:

    α. Σταθερό Εβδομαδιαίο Ωράριο Απασχόλησης

    Για τους εργαζόμενους με Σταθερό Εβδομαδιαίο Ωράριο Απασχόλησης υποβάλλονται στοιχεία που θα περιέχουν για όλες τις ημέρες της εβδομάδας τα εξής:

    i) Βασικά στοιχεία Εργοδότη: Εργοδότης, Παράρτημα

    ii) Ημερομηνίες Εφαρμογής Ωραρίου [Από – Έως (Προαιρετικό)]. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του πεδίου «Έως» το δηλωθέν ωράριο ισχύει στο διηνεκές.

    iii) Στοιχεία εργαζομένου/ων

    – Προσωπικά Στοιχεία: Α.Φ.Μ., Επώνυμο, Όνομα

    – Ανάλυση Απασχόλησης Ημέρας, όπως περιγράφεται στη σχετική ενότητα της με Αριθμ. 49758/2022 απόφασης.

    β. Μεταβαλλόμενο/Τροποποιούμενο ανά ημέρα Ωράριο Απασχόλησης

    Η δήλωση υποβάλλεται για εργαζόμενους με μεταβαλλόμενο/τροποποιούμενο ανά ημέρα Ωράριο Απασχόλησης, καθώς και για όλους τους εργαζόμενους σε περίπτωση αλλαγής της οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας τους. Η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

    Για τους εργαζόμενους με Μεταβαλλόμενο/Τροποποιούμενο ανά ημέρα Ωράριο Απασχόλησης υποβάλλονται στοιχεία που θα περιέχουν για όλες τις ημερομηνίες αναφοράς τα εξής:

    i) Βασικά στοιχεία Εργοδότη: Εργοδότης, Παράρτημα

    ii) Στοιχεία εργαζομένου/ων

    – Προσωπικά Στοιχεία: Α.Φ.Μ., Επώνυμο, Όνομα

    – Ημερομηνία εφαρμογής (Από – Έως)

    – Ανάλυση Απασχόλησης Ημέρας, όπως περιγράφεται στη σχετική ενότητα της με Αριθμ. 49758/2022 απόφασης.

    γ. Ανάλυση Απασχόλησης Ημέρας.

    Στόχος είναι η εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους.

    Σημειώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν στην επόμενη φάση όπως και η βιομηχανία ενώ στη συνέχεια η ψηφιακή κάρτα θα μπει στη ζωή όλων των εργαζομένων.

    Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις , η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργιάδης: Αυξάνεται το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500 ευρώ

    Χατζηδάκης: Έρχονται έλεγχοι για παρανομίες στις παραλίες – «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν»

    Χατζηδάκης: Το «αυτοκίνητο» της Κυβέρνησης δεν έχει όπισθεν στο θέμα της φοροδιαφυγής



    ΣΧΟΛΙΑ