• Οικονομία

    Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Εκτός σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις – Τη Μ. Εβδομάδα οι πληρωμές

    • του Βασίλη Τσεκούρα

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να «ζεσταθεί» η αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα, ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα κεφάλαιο κίνησης για να κινηθούν κατά τη διάρκεια της επανεκκίνησης της οικονομίας.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνολικά 704.604 αιτήσεις, αναμένεται να εγκριθούν σχεδόν 300.000 έως 350.000 επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι θα κοπούν σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις.

    Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε εκτιμήσει πως ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα είναι κοντά στους 300.000, όπως συνέβη και στους προηγούμενους κύκλου της κρατικής ενίσχυσης.

    Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται και η έκδοση της σχετικής απόφασης από την ΑΑΔΕ, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα κρίνουν τους τελικούς δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι οποίοι θα μοιραστούν το ποσό του 1 δις ευρώ, ενώ θα καθοριστεί και ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα καθορίζονται τα ποσά που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Οι «κόφτες»

    Κριτήριο για τη συμμετοχή στην κρατική ενίσχυση είναι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εμφανίσουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% και έχουν ελάχιστο μηνιαίο τζίρο για την περίοδο αναφοράς 200 ευρώ (600 ευρώ για το τρίμηνο). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν ως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, ενώ στην ενίσχυση θα συμμετέχουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι σχολές οδηγών.

    Βασική προϋπόθεση για τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης αποτελεί η δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος Αυγούστου του 2021. Πρόκειται για ένα κριτήριο, το οποίο πλέον, δεν είναι αδιάφορο για τις επιχειρήσεις, καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της αγοράς χωρίς κρατικές ενισχύσεις. Ουδείς γνωρίζει δηλαδή, αν η ιδιωτική κατανάλωση θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του «ελατηρίου» ή θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με τους τζίρους των επιχειρήσεων να παραμένουν σε αντίστοιχα μεγέθη.

    Τα ποσά της ενίσχυσης

    Η ενίσχυση προβλέπει συγκεκριμένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου:

    *1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους,

    *2.000 ευρώ με 1 έως 5 εργαζόμενους,

    *4.000 ευρώ με 6 έως 20 εργαζόμενους και

    *8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργιάδης: Μέχρι 10 Μαΐου το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εστίαση – Έρχεται ανάλογο πακέτο για τουρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ