Οικονομία

Επιστρέφονται τα ποσά των συντάξεων χηρείας που κόπηκαν σε 5.500 δικαιούχους

4ημερη εβδομαδιαία εργασία - Tι πρέπει να κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας


Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους λόγω των περικοπών που εφαρμόστηκαν στις συντάξεις χηρείας τους από τους αρμόδιους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε την αναστολή για ένα μήνα των μειώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν.  Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ειδικότερα, 5.500 συνταξιούχοι χηρείας που έλαβαν χθες τις συντάξεις τους για το μήνα Ιούνιο διαπίστωσαν ότι είχαν υποστεί περικοπές, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν το λόγο.  Οι περικοπές εφαρμόστηκαν σε 5.500 συνταξιούχους χηρείας του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται ή λαμβάνουν και άλλη σύνταξη δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου.

Οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, μετά την καθυστέρηση εφαρμογής του απαιτούμενου λογισμικού από την ανάδοχοι εταιρεία, προχώρησαν σε περικοπές περίπου 2 χρόνια μετά χωρίς να έχουν ενημερώσει τα υψηλόβαθμα στελέχη τόσο του e– ΕΦΚΑ, όσο και του υπουργείου Εργασίας. 

Ο e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι αν έγιναν ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής ενώ οι συνταξιούχοι χηρείας δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα.

Μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν οι συνταξιούχοι χηρείας τα ποσά που έχουν λάβει λόγω της αδυναμίας για άλλη μια φορά από τον e-ΕΦΚΑ να εφαρμόσει τον νόμο.  ΣΧΟΛΙΑ