• Οικονομία

    Επιπτώσεις «άγνωστου μεγέθους» λόγω του πολέμου διαπιστώνει το Ecofin – Εκταμιεύονται 1,2 δις στην Ουκρανία

    ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις

    Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις


    Την ανησυχία τους για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασαν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης του Ecofin που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σήμερα το απόγευμα. Μάλιστα, αποφασίστηκε να δοθεί οικονομική βοήθεια ύψους 1,2 δις ευρώ προς την Ουκρανία, εκ των οποίων τα 600 εκατ. θα εκταμιευθούν άμεσα, ενώ στο τραπέζι του Ecofin βρέθηκαν όλα τα σενάρια για επιπλέον κυρώσεις προς της Ρωσία, με έμφαση στα κρυπτονομίσματα.

    Στο Ecofin συζητήθηκε σε πρώτη φάση και το ενδεχόμενο παράτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2023, δηλαδή να μην ισχύουν οι στόχοι για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και χρέος στο 60%. Όπως σημείωσαν στη συνέντευξη τύπου οι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μπρούνο Λεμέρ, προς το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Μάιο και τον Ιούνιο σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

    Συναγερμός για τις τιμές ενέργειας

    Ωστόσο, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σημείωσαν πως οι κυρώσεις θα έχουν αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ να εκτιμά πως θα υπάρξει αύξηση των τιμών στην ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, ίσως και έως το τέλος του 2022. Μάλιστα, σημείωσε πως μια αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 10%, θα επιταχύνει την πληθωρισμό κατά επιπλέον 0,2%.

    Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις έκανε λόγο για «αγνώστου μεγέθους» επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, με φόντο τη νέα άνοδο των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ σημείωσε πως απαιτείται στενή συνεργασία των 27 κρατών μελών για το σχεδιασμό μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας.

    Μάλιστα, προανήγγειλε πως η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα αφορά στην ενέργεια και στις τιμές.

    Σχέδια για νέες κυρώσεις

    Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, οι κυρώσεις προς τη Ρωσία έχουν αρχίσει να αποδίδουν «καρπούς».

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοίνωσε ότι αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, αλλά δεν συμπεριέλαβε εκείνες που χειρίζονται πληρωμές ενέργειας, στις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας VTB, η Bank Otrkitie, η Novikombank, η Promsvyazbank, η Bank Rossiya, η Sovcombank και η VEB θα έχουν 10 ημέρες η καθεμία για να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στο SWIFT.

    Διαβάστε επίσης

    Έτοιμο το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ – Τις βασικές διατάξεις παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο Σταϊκούρας και Βεσυρόπουλος

    Έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin – Στα «σκαριά» νέα μέτρα για την ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ