• Οικονομία

    Επιμένουν τα γεράκια της ΕΚΤ: Μη περιμένετε μειώσεις επιτοκίων στο α’ εξάμηνο του 2024

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Αποστασιοποιούνται από τις προσδοκίες των αγορών τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μη επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για μειώσεις επιτοκίων στο α’ μισό του επόμενου έτους.

    Με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να στέλνει την προηγούμενη εβδομάδα από την Αθήνα το μήνυμα για πιθανή παύση της αύξησης των επιτοκίων, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για την υποχώρηση του πληθωρισμού, οι αγορές κλίνουν στο σενάριο μιας πρώτης μείωσης μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024.

    Θολό το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης

    Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters πριν δύο εβδομάδες ανέφεραν ότι μειώσεις στα επιτόκια θα γίνουν μετά τον Ιούλιο και με αυτό φαίνεται να συμφωνούν και τα «γεράκια» δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης.

    Την  Δευτέρα, δύο τραπεζίτες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Peter Kazimir και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας Gediminas Simkus έκαναν λόγο σε δηλώσεις τους για «άστοχα» στοιχήματα.

    Ειδικότερα, ο Simkus ανέφερε: «Θα με εξέπληττε αν χρειαζόταν να μειώσουμε τα επιτόκια κατά το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους», ενώ ο Kazimir ανέφερε ότι οι τραπεζίτες πρέπει να εξετάσουν τα οικονομικά στοιχεία και τις προβλέψεις της ΕΚΤ τον επόμενο Δεκέμβριο και Μάρτιο πριν πάρουν απόφαση για πιθανή μείωση.

    «Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο κύκλος της σύσφιξης έχει ολοκληρωθεί και να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που είναι η παρακολούθηση των δεικτών», δήλωσε ο Kazimir.

    Σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης ακόμα καθώς είναι πολύ πρόωρο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας ακόμα αύξησης αν κριθεί απαραίτητο.

    Η απειλή της ύφεσης

    Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης έχουν φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες τα σενάρια για μία πιθανή μείωση των επιτοκίων, με τις αγορές να υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να υποχωρήσει από την επιθετική της στάση ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας ύφεσης.

    Τα τελευταία στοιχεία για τη Γερμανία δείχνουν ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις για απειλή ύφεσης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο.

    Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αύξηση της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο αναχρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

    Στην δημοσκόπηση του Reuters, η πλειοψηφία των οικονομολόγων εκτίμησε ότι στο τέλος  Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους θα μπορούσε να υπάρξει μία μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. Ένα μικρότερο ποσοστό διαβλέπει μια διάθεση για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου του 2024.

    «Το μοντέλο μας υποδηλώνει ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να έρθει νωρίτερα, αλλά αυτό προϋποθέτει υποχώρηση των δεικτών, μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπουμε. Νομίζω ότι μια μείωση τον Σεπτέμβριο του 2024 είναι μια αρκετά ισορροπημένη άποψη», είχε δηλώσει  ο Kristian Toedtmann της DekaBank.

    Διαβάστε επίσης:

    Λαγκάρντ: Το… μουσικό «ευχαριστώ» της στην ΤτΕ για την φιλοξενία στην Αθήνα

    Έρευνα ΕΚΤ: Με αργό ρυθμό ο αποπληθωρισμός – Στο 0,5% η ανάπτυξη

    Ανάγκη να οχυρωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και εξοπλισμούς



    ΣΧΟΛΙΑ