• Οικονομία

    Επικριτικός ο ΣΥΡΙΖΑ για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη – Τι λέει το Υπ. Οικονομικών


    Για «απάτη των αρίστων της Νέας Δημοκρατίας» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2019 που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, τα οποία δείχνουν αύξηση 1,9% του ΑΕΠ.

    Οι τομεάρχες οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας επισημαίνουν τα στοιχεία για «0,7%  μείωση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, το οποίο όπως αναφέρουν είναι το πιο αρνητικό τρίμηνο από το 2015».

    «1,6% o ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο του 2019 επί Μητσοτάκη από 2,2% το α’ εξάμηνο του έτους επί Τσίπρα (η καλύτερη επίδοση από το 2007). 0,09% ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων το εξάμηνο της ΝΔ (όλα κι όλα 10 εκατ. ευρώ) από 10,2% το εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιος έτος. Οι προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη για 4% ανάπτυξη δεν διαψεύδονται απλά. Στην υλοποίησή τους οδήγησαν σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2019. Επί οκτώ μήνες, ο κ. Μητσοτάκης, οι οικονομικοί του υπουργοί και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν ότι και μόνον με τον ερχομό της ΝΔ θα φύσαγε αναπτυξιακός άνεμος. Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πιο σοβαροί αναλυτές διαπίστωναν ότι τα πραγματικά στοιχεία δεν συμβαδίζουν με τις υποσχέσεις και την εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε. Και βέβαια, τι κρίμα για τη ΝΔ, δεν φταίει ο κορωνοϊός για την ύφεση γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε επιδημία το 2019. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η ΝΔ είναι ανίκανη και επικίνδυνη», αναφέρει η δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ.

    Επικριτικός εμφανίζεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    «Από ό,τι μαθαίνω, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2019. Μάλλον μου είπαν ψέματα, γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η Ν.Δ. παρέλαβε 2,8%», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη τόνισε:

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ν.Δ. δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν. Ένας πιο δύσπιστος από εμένα θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη». Και πρόσθεσε: «Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος, θα έλεγα ότι: “Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει”, όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1,7%. Ή ότι “η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη”, όπως έγραφε όταν είχαμε 2,8%. Ή ότι “Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη”, όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή, με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη. Επειδή δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος, περιμένω εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα, που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη», σημείωσε.

    Τι αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών

    Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

    «Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύεται. Ένα τμήμα αυτής της ενίσχυσης κατευθύνεται στην αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και ένα τμήμα αξιοποιείται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.

    Συνεχίζουμε, παρά τους αυξημένους εξωγενείς κινδύνους, την προσπάθεια, ώστε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί, το ταχύτερο δυνατό, κατά τον καλύτερο τρόπο, στο πορτοφόλι των πολιτών».



    ΣΧΟΛΙΑ