• Οικονομία

    Αποκλειστικό: Επιδότηση 15-25 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης εξετάζει η Κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Παράθυρο φαίνεται να ανοίγεται για μια πιθανή επιστροφή της ενίσχυσης στο πετρέλαιο κίνησης.

    Το  σενάριο που φαίνεται να εξετάζεται, πλέον, αφορά μια ενίσχυση στο diesel κίνησης, με επιδότηση στην αντλία, της τάξης των 15 έως 25 λεπτών, με ισχύ από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου, αυτό το διάστημα, βρίσκονται τόσο οι επιπτώσεις που θα έχει μια κίνηση στον προϋπολογισμό, όσο και η πορεία των τιμών των καυσίμων αλλά και του ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει πως δεν ήταν έτοιμος να μιλήσει για τις τελικές αποφάσεις γύρω από το ζήτημα του πετρελαίου κίνησης. «Θα δούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Θέλω να τονίσω ότι οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε πάντα πολύ προσεκτικά και πολύ μετρημένα, γιατί δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Και εφόσον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, θα το ακούσετε από τα αρμόδια χείλη», είχε αναφέρει συγκεκριμένα.

    Ανώτατες πηγές του Υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως «πάντα είναι μέσα στον σχεδιασμό το πετρέλαιο κίνησης (σ.σ. η επιδότηση). Δεν το έχει αποκλείσει ο πρωθυπουργός».

    Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης – που είχε σταματήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, μετά από 5 μήνες εφαρμογής – να πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου και να διαρκέσει έως το τέλος Δεκεμβρίου. Τότε το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου ήταν η επιδότηση απευθείας στην αντλία ύψους 0,15 ή 0,20 ευρώ το λίτρο, προκειμένου η τιμή του diesel κίνησης να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ.

    Οι ίδιες πηγές δικαιολόγησαν αυτή την αναβολή τονίζοντας ότι «έχει πέσει η τιμή του πετρελαίου Brent και έχει αυξηθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου. Κυρίως η άνοδος του ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Όλα είναι ανοιχτά».

    Μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί πως σε περίπτωση επαναφοράς του μέτρου, αυτό θα μπορούσε να συμβεί από τις αρχές Δεκεμβρίου. Κάτι που σημαίνει πως οι τελικές αποφάσεις θα μπορούσαν να παρθούν ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

    Η αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να προσφέρει μια μεγάλη ανάσα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος των μεταφορών των προϊόντων, βοηθώντας και στην αποκλιμάκωση των τιμών τους.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Πυρά ΑΔΑΕ κατά κυβέρνησης: Ουδέποτε ζητήθηκε θεσμικά η γνώμη μας για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

    Γεωργιάδης: Όλες οι μεγάλες αλυσίδες μειώνουν τις τιμές

    Προϋπολογισμός 2023: Θα κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή

     



    ΣΧΟΛΙΑ