• Οικονομία

  Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Ασθένειας – Στα 1.300 ευρώ η αποζημίωση για έξοδα κηδείας

  Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου

  Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου


  Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να καθοριστούν τα τελικά ποσά που θα περιλαμβάνει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Ασθενείας που θα νομοθετηθεί το προσεχές διάστημα. Με την έκδοση του ενιαίου κανονισμού, οι γενναιόδωρες παροχές που εξακολουθούν να καταβάλλονται παρά την ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ θα περιοριστούν, με στόχο να φθάσουν πιο κοντά στις παροχές του ΙΚΑ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων να χάσουν μεγάλο μέρος των προνομίων που απολαμβάνουν.

  Πρόκειται για μια παρέμβαση που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια, από τη δημιουργία του ΕΦΚΑ την 1η Ιανουαρίου 2017, γεγονός που αποδεικνύει και τη «δυσκολία» λήψης των απαιτούμενων αποφάσεων, που θα επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», ο νέος Κανονισμός περιλαμβάνει αυξήσεις αλλά και σημαντικές μειώσεις στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, αλλά στα έξοδα κηδείας. Το πλαφόν που εξετάζεται να εφαρμοστεί ανέρχεται στα 1.300 ευρώ. Σήμερα η μικρότερη παροχή προς τους ασφαλισμένους καταβάλλεται από τον πρώην ΟΑΕΕ 762 ευρώ, το πρώην ΙΚΑ καταβάλλει για έξοδα κηδείας 843 ευρώ, ο ΟΓΑ 800 ευρώ, το Δημόσιο 1.000 ευρώ, ενώ τα ταμεία των τραπεζών , ΔΕΚΟ και επιστημόνων ( ΕΤΑΑ) καταβάλλουν διαφορετικά ποσά το καθένα που κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

  Υψηλότερα ποσά λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην ταμείου του ΗΛΠΑΠ. Ο κανονισμός προβλέπει την καταβολή στους συγγενείς του θανόντος ασφαλισμένου τριών μηνιαίων μισθών και ενός ακαθάριστου μηνιαίου μισθού για έξοδα κηδείας.

  Δύο μισθούς η δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, δηλαδή πάνω από 3.000 ευρώ. Έως 2743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ ( ταμείο των γιατρών) και 1800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ.

  Σε ό,τι αφορά το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος, ο π. ΟΑΕΕ παρέχει επίδομα εργατικού ατυχήματος την ώρα που οι ασφαλισμένοι του π. ΟΓΑ δεν λαμβάνουν καμία παροχή, ενώ τα π. Ταμεία των μισθωτών παρέχουν και επίδομα ασθενείας και επίδομα ατυχήματος, με την προϋπόθεση βεβαιωμένης αποχής από την εργασία.

  Επίσης το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης ενώ ακόμα υψηλότερο 800-900 ευρώ είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί το πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Την ίδια ώρα το πρώην ΙΚΑ χορηγεί το επίδομα κατασκήνωσης μετά από αίτηση στη ΔΥΠΑ με εισοδηματικά κριτήρια.

  Ενδεικτικά αναφέρουμε, με βάση την καταγραφή της επιστημονικής ομάδας ότι οι μη-μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας & λοχείας.

  Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνουν €150 το μήνα για 4 μήνες, οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ λαμβάνουν €200 το μήνα για 4 μήνες και οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ ένα εφάπαξ ποσό των €486, όταν οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους.

  Στόχος ο εξορθολογισμός

  Θα υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα. Ο εξορθολογισμός θα προβλέπει μικρές αυξήσεις για κάποιες παροχές αλλά και μειώσεις χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά.

  Στόχος είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι, όσο το δυνατόν, δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με το κόστος που έχουν τώρα οι παροχές σε χρήμα του e-ΕΦΚΑ και να εναρμονιστούν κατά βάση με τους υφιστάμενους κανόνες των μεγάλων πρώην Ταμείων. Η ολοκλήρωση της νομικής και οικονομοτεχνικής μελέτης θα οδηγήσει αμέσως μετά σε νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση του ενιαίου κανονισμού παροχών.

  Οι ομάδες έχουν καταγράψει σε αυτή τη φάση το πλήθος των υφιστάμενων κατακερματισμένων κανόνων:
  (α) αφενός για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθένειας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις. . Πρωταρχικός στόχος είναι η αποτύπωση των διάσπαρτων προϋποθέσεων και διαδικασιών απονομής των ανωτέρω παροχών.
  (β) αφετέρου για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.

  Μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πρώην Ταμεία. Θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι ασφαλισμένοι θα υποστούν μειώσεις, καθώς σήμερα λαμβάνουν πολύ υψηλότερες παροχές.

  Διαβάστε επίσης:

  Ελλάκτωρ: Πρόταση για την αγορά του συνόλου των μετοχών της Reds – Στα 60 εκατ. το τίμημα

  Pantelakis Securities για Lamda Development: Αγοράστε τη μετοχή, ο στόχος είναι 65% υψηλότερα στα €11

  Η άλλη όψη της μόδας – Ήχοι και μυρωδιές σε μια ζωντανή έκθεση  ΣΧΟΛΙΑ