• Οικονομία

    ΕΝΦΙΑ: Αντί να καταργηθεί, μεταλλάσσεται σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας-Τι αλλάζει στα ακίνητα

    ΕΝΦΙΑ


    Η μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ έως και 50% σε βάθος διετίας ήταν ένα από τα μέτρα της παροχολογίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του Βελλίδειου Ιδρύματος, λίγες ημέρες πριν οι φορολογούμενοι καταβάλλουν την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τώρα να ελαφρύνει τους φορολογούμενους από ένα δυσβάσταχτο φόρο, τον οποίο είχε δεσμευτεί ότι θα τον… καταργήσει. Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε στη συνέχεια τη μετάλλαξη του φόρου, σε έναν νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μεταφέροντας τα φορολογικά βάρη από τους φορολογούμενους με μικρή ακίνητη περιουσία στους έχοντες μεσαία και μεγάλη περιουσία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος είναι η μείωση της είσπραξης του φόρου στα 1,8 δισ. ευρώ, όσο ήταν τα έσοδα από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας από 2,65 δισ. που είναι σήμερα.

    Βέβαια ο πρωθυπουργός, απέφυγε να αναφέρει είναι ότι τόσο το 2019 όσο και το 2020 θα γίνει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες. Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα αποτελέσουν το κλειδί των επιβαρύνσεων ή των ελαφρύνσεων που θα προκύψουν τελικά για περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Ο μετασχηματισμός του φόρου σε ΦΜΑΠ με μείωση του εισπρακτικού στόχου θα γίνει το 2020. Τούτο διότι μέχρι και το 2019 είναι κλειδωμένος ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις ευρώ. Η μείωση της είσπραξης του φόρου κατά 850 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί με τον δημοσιονομικό που υπάρχει το 2020 και ο οποίος υπολογίζεται σήμερα στα 1,3 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά στο μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ ως 50% για τις χαμηλές περιουσίες σε βάθος διετίας (μεσοσταθμικά μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ), το μέτρο προβλέπει: Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες το 2019 και έως 50% για το 2020.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, που σε βάθος διετίας έχει ήδη ψηφιστεί ως αντίμετρο στην περικοπή του αφορολογήτου ορίου το 2020 το οποίο θα προσγειωθεί στα επίπεδα των 5.700 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά. Με βάση τη ψηφισμένη διάταξη υπάρχει πλαφόν στην έκπτωση φόρου η οποία δεν ξεπερνά τα 70 ευρώ. Εξ ου, άλλωστε, η συγκεκριμένη αναφορά του Πρωθυπουργού στις μικρές περιουσίες, που θα έχουν πλήρως τη μείωση φόρου.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι καλούνται να πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ ως 233 ευρώ θα τύχουν πλήρους έκπτωσης 30%, ενώ από εκεί και πάνω ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 70 ευρώ. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τα παραδείγματα που ετοίμασε το επιτελείο του Πρωθυπουργού, τα οποία έχουν ένα κοινό γνώρισμα: αφορούν σε ακίνητα με ΕΝΦΙΑ ως 233 ευρώ.

     Παραδείγματα:

    • Σε σπίτι στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ.
      Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ
      Το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ
    • Σε σπίτι στο Αιγάλεω που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ
      το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ
      και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ.
    • Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ
      το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ
      και το 2020 θα πληρώσει 116 ευρώ.

    Αυτό επίσης που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι αν τελικά συμπεριληφθούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια ή αν θα συνεχίσουν να εξαιρούνται όπως συμβαίνει σήμερα. Το κλειδί των επιβαρύνσεων βρίσκεται στην επικείμενη νέα αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμα το 2020, δηλαδή τη χρονιά, που υποτίθεται το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου ακινήτων θα περιοριστεί στα 1,8 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ