Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2020: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Πώς θα τα εκτυπώσετε

  • NewsRoom


Αναρτήθηκαν την Παρασκευή, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση των φορολογουμένων στο Taxis, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2020.

Αναρτώνται σταδιακά από το απόγευμα της Παρασκευής τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ, με στόχο τη συγκέντρωση από το δημόσιο σε τούτους τους δύσκολους καιρούς 2,5 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα να πληρώσουν την πρώτη δόση είτε στις 30 Σεπτεμβρίου, είτε μαζί με την δεύτερη συνολικά και χωρίς προσαυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι προσαρμοσμένος και στις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες εκείνοι που είδαν το εισόδημά τους να πέφτει κατακόρυφα από την υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου, θα δουν μειωμένο εκκαθαριστικό. Όπως έχει πει το υπουργείο Οικονομικών, θα καλυφθεί το 30% των απωλειών που είχαν ή συνεχίζουν να έχουν, ενώ σε άλλους φορολογουμένους η κάλυψη των απωλειών πραγματοποιήθηκε εν όλω ή εν μέρει με τον φόρο εισοδήματος.

Επιπλέον, όσοι είχαν μηδενικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος (πρόκειται για το 50% των φορολογούμενων) θα διαπιστώσουν ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος σε σύγκριση με το περσινό έτος. Επίσης, όσοι δικαιούνται μεγαλύτερη έκπτωση από το ποσό του φόρου εισοδήματος που κατέβαλαν στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή φόρου θα μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος και το ποσό που περισσεύει από την έκπτωση θα μειώσει το τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν έκπτωση 50% εφόσον:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά.

3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Τα μικρά νησιά

Τέλος πλήρη απαλλαγή έχουν 28 μικρά ακριτικά νησιά, αλλά και οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις οικογενειών θα πρέπει:

Πρώτον: Να έχουν συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, και

Δεύτερον: Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος, καθώς και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να μην ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πως εκτυπώνω τον ΕΝΦΙΑ 2020 

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2020 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

-Nα συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username/password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».

-Επιλέξτε το τρέχον έτος (2020).

-Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2020.

-Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.

-Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.

-Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.

-Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.

-Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ