• Οικονομία

    Ένεση ρευστότητας για το ασφαλιστικό σύστημα φέρνει αυξήσεις στις συντάξεις

    Ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης


    Στην υιοθέτηση μόνιμης συμπληρωματικής χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προχωράει η κυβέρνηση, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες.

    Συγκεκριμένα εξασφαλίζεται μόνιμη ετήσια αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,5% του ΑΕΠ. Με αυτόν τον τρόπο ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στοχεύει στην εξασφάλιση επιπλέον πόρων για την αποπληρωμή αναδρομικών ποσών στους συνταξιούχους και την αύξηση των συντάξεων, ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Με τα χρήματα αυτά θα δημιουργηθεί σταδιακά ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα φέρει αυξήσεις στις συντάξεις, αρχής γενομένης από την φετινή χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων θα γίνεται σε ετήσια βάση και στο τέλος κάθε χρόνου ανάλογα με το ύψος των πόρων που θα μπορούν να διατεθούν στους συνταξιούχους.

    Ωφελημένοι θα είναι το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και τα ποσά που θα λαμβάνουν θα είναι αναλογικά με βάση το μηναίο εισόδημά τους. Μάλιστα ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει ότι τα ποσά αυτά θα γνωστοποιούνται νωρίτερα, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να τα εντάξουν στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

    Την ίδια στιγμή, από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εξετάζεται κατά την εφαρμογή του μέτρου να υιοθετηθούν αυστηρά  εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα διαμορφώνεται το ύψος του επιδόματος, ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι να λαμβάνουν αναλογικά  μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

    Η χρηματοδότηση της πρόσθετης σταθερής ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης θα αφορά δικαιούχους κύριας σύνταξης προσυνταξιοδοτικής παροχής, αναπήρους και ανασφάλιστους υπερήλικες.



    ΣΧΟΛΙΑ