• Οικονομία

    Ελβετία: Προς τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 οδεύει η οικονομία της χώρας

    • NewsRoom
    ελβετικό φράγκο


    Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τα μέσα στης δεκαετίας του 1970 αναμένεται να αντιμετωπίσει η οικονομία της Ελβετίας το 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις τις Κρατικής Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές.

    Ειδικότερα η Ελβετική κυβέρνηση προβλέπει πλέον μείωση του ΑΕΠ κατά 6,7% για το 2020, σε ετήσια βάση, ποσοστό μεγαλύτερο από το πλήγμα την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Επιβαρυντικός παράγοντας αποτελεί και η αναμενόμενη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της αβεβαιότητας των ανθρώπων για το μέλλον.

    «Ο κίνδυνος για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για χρεοκοπίες επιχειρήσεων αυξάνεται, γεγονός που είναι πιθανό να απειλήσει την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος», τονίζει η Γραμματεία. Παράλληλα, προβλέπει ανοδικές πιέσεις για το ελβετικό φράγκο, που θεωρείται “ασφαλές καταφύγιο” σε περιόδους κρίσης.

    Όσο για το 2021, η Γραμματεία προβλέπει  ανάκαμψη, η οποία ωστόσο εξαρτάται από την επάνοδο ή μη της έξαρσης της πανδημίας..



    ΣΧΟΛΙΑ