• Οικονομία

    ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 0,2% η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

    • NewsRoom
    Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

    Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)


    Μειώθηκε ελαφρώς κατά 0,2% η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο, σε σχέση με πέρυσι, ενώ το α’ τρίμηνο του 2023, παρουσίασε αύξηση 1,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατεγράφη στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε μείωση 0,2% έναντι αύξησης 8,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

    Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,2% τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

    1. Από τη μείωση κατά 28,1% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

    2. Από την αύξηση:

    • Κατά 2,5% του Δείκτη Παροχής Νερού.
    • Κατά 7,6% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: Άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, παραγωγής προϊόντων καπνού.
    • Κατά 16,7% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: Εξόρυξης μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και μεταλλείων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πληθωρισμός: Μείωση στο 3% – Με αύξηση 11,4% «τρέχουν» τα τρόφιμα τον Απρίλιο

    Joachim Nagel (ΕΚΤ): Ίσως φτάνουμε στην τελική ευθεία της αύξησης των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ