• Οικονομία

    Ελληνικό Δημόσιο: Πλήρωσε «πρόστιμο» 52 εκατ. ευρώ στη SAIC για το σύστημα C4I στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    • NewsRoom


    Το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε πρόστιμο 52 εκατ. ευρώ στην στην αμερικανική εταιρεία SAIC για την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστό ως C4I.

    Τα 40 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε υπόλοιπο οφειλής του Δημοσίου προς τη SAIC και τα 12 εκατ. ευρώ στους τόκους που καταλογίστηκαν.  Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα κατατέθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου.

    Η διαμάχη είχε ξεκινήσει πριν δέκα χρόνια καθώς το 2009 η εταιρεία είχε προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (ICC) αξιώνοντας οφειλές ύψους 60 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τους νομικούς ισχυρισμούς της, το Δημόσιο και ειδικότερα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε παραλάβει και αποδεχθεί ως κατάλληλο το σύστημα C4I δίχως όμως να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα, επικαλούμενο αποκλίσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Τον Ιούλιο του 2013 το ICC καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στη SAIC αποζημίωση ύψους 40 εκατ. ευρώ. Απέρριψε τη θέση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σύμφωνα με την οποία το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχε οριστικά παραληφθεί από το ελληνικό Δημόσιο λόγω τεχνολογικού χαρακτήρα αποκλίσεων των υποσυστημάτων που παραδόθηκαν από τη SAIC στις 28 Οκτωβρίου 2008.

    Αρκετοί υποστήριζαν ότι η επίκληση τεχνολογικών αποκλίσεων από την επιτροπή είχε μάλλον προσχηματικό χαρακτήρα και ότι η υπόθεση δεν είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens.

    Εξάλλου, η Siemens ήταν υπεργολάβος της SAIC στην υπόθεση του C4I, ενώ η αίτηση επιδιαιτησίας είχε συμπέσει χρονικά με την κλήση σε απολογία και την προφυλάκιση του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Διονύση Δενδρινού.

    Η εκτέλεση της απόφασης αρχικά ανεστάλη, καθώς το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης. Ωστόσο η ετυμηγορία αναιρέθηκε από τον  Άρειο Πάγο τον Νοέμβριο του 2016 με αποτέλεσμα τα χρήματα να απαιτηθούν αμέσως από την εταιρεία.

    Την άνοιξη του 2017, μάλιστα, τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη καθώς επίσης και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο κατάσχεσης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, σε εκτέλεση της απόφασης αποζημίωσης της SAIC.

    Προς αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου το Δημόσιο κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία όμως τελικά απορρίφθηκε (απόφαση 716/2019). Με αυτό τον τρόπο εξάντλησε κάθε ευκαιρία που είχε το Δημόσιο για έγκαιρη αποπληρωμή του χρέους, και υποχρεώθηκε να καταβάλλει το ποσό των 52 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. αντιστοιχούν σε τόκους.

    ΠΗΓΗ: Καθημερινή



    ΣΧΟΛΙΑ