• Οικονομία

    Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι 4+1 αλλαγές που έρχονται από την Πρωτοχρονιά

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Ένα νέο τοπίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το νέο έτος, καθώς δεν είναι μόνο η εφαρμογή του ελάχιστου τεκμηρίου που φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια έως και το νέο τρόπο συναλλαγών με τους καταναλωτές.

    Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι όλες οι συναλλαγές είτε με πελάτες είτε με προμηθευτές είτε και με την εφορία να γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και οι έλεγχοι να γίνονται μόλις με ένα «κλικ».

    Ελάχιστο τεκμήριο

    Το κυριότερο «μέτωπο» είναι αυτό με τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και την επιβολή ελάχιστου τεκμηρίου στα 10.920 ευρώ (το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με τα έτη δραστηριότητας του επαγγελματία, τον τζίρο του, αλλά και το αν απασχολεί προσωπικό), με αποτέλεσμα ο ελάχιστος φόρος να διαμορφώνεται στα 1.102,40 ευρώ. 

    Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στις 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στις 14.196 ευρώ.

    Όφελος θα έχουν όσοι δηλώνουν πάνω από 10.920 ευρώ, καθώς θα έχουν και μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% σε αντίθεση με εκείνους που θα δηλώσουν εισοδήματα κάτω από το ελάχιστο τεκμήριο που θα έχουν μείωση του τέλους κατά 25%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως μετά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης των διατάξεων, θα έρθει ένα μίνι «λίφτινγκ», κυρίως σε δυο σημεία: το πρώτο είναι στο κριτήριο του τζίρου, με το οποίο «φουσκώνει» ο φόρος για επιχειρήσεις που υπερβαίνουν ετησίως τον μέσο όρο του τζίρου των επιχειρήσεων του ίδιου ΚΑΔ και το δεύτερο οι επιβαρύνσεις του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τα έτη λειτυοργίας, καθώς η βάση προσαυξάνεται:

    • κατά 10% για όσους λειτουργούν για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη.
    • κατά 20% για όσους λειτουργούν για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη.
    • κατά 30% για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη.

    POS παντού…

    Μέσα στο 2024 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

    Το μέτρο αφορά 450.000 επιχειρήσεις και θα καταγράφεται κάθε συναλλαγή με τα POS στην ταμειακή μηχανή, δηλαδή δεν θα πραγματοποιείται καμία πληρωμή αν δεν εκδοθεί πρώτα απόδειξη.

    Ωστόσο, την υποχρέωση να διαθέτουν POS θα αποκτήσουν και οι τελευταίοι κλάδοι της οικονομίας, όπως ταξί, κινηματογράφοι, λαϊκές αγορές, περίπτερα, παντοπωλεία, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες, γυμναστήρια, πάρκινγκ.

    Υποχρεωτικό και το IRIS

    Οι επαγγελματίες θα πρέπει να αποκτήσουν με το νέο έτος και το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Έτσι, όσοι διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει υποχρεωτικά από την Πρωτοχρονιά να διαθέτουν και το σύστημα IRIS.

    Υπενθυμίζεται πως η ενεργοποίηση του μέτρου είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2024, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να το ενεργοποιήσει ένα χρόνο νωρίτερα.

    Μέχρι σήμερα, οι εγγεγραμμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στην υπηρεσία IRIS ανέρχονται στους 117.000, όταν το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών στη χώρα μας, είναι 1,3 εκατ. 

    Οι πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS γίνονται εύκολα από τον κινητό των καταναλωτών χωρίς καμία προμήθεια για συναλλαγές έως 500 ευρώ.

    Η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

    Ηλεκτρονικά τιμολόγια

    Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά από το 2024, ώστε να περάσουν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή. Πλέον, τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση.

    Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας myDATA με το νέο έτος. Εντός του 2024 θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδα στην πλατφόρμα.

    Ψηφιακό δελτίο αποστολής

    Στις αρχές του έτους θα ενεργοποιηθεί πιλοτικά και το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Για τα αγαθά που διακινούνται στη χώρα θα υπάρχει real time παρακολούθηση. Το δελτιο αποστολής θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που απαιτούνται για τη διευκόλυνση των ελέγχων της ΑΑΔΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ανατροπή για τις πληρωμές που θα γίνονται από την 1η Ιανουαρίου

    Στους δρόμους ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι για το φορολογικό

    Σε προπληρωμένη κάρτα η καταβολή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων



    ΣΧΟΛΙΑ